Szeméttelephez hasonlítják a világ első ipari nagyvárosának egyik részét

Wythenshawe Civic Centre, United, Kingdom,
Wythenshawe, United Kingdom - 8th Feb 2023: Entrance gates to Wythenshawe civic centre during the day.
Vágólapra másolva!
Az egykor népszerű és nyüzsgű Wythenshawe-i Polgári Központ mára annyira leromlott állapotba került, hogy a helyiek szerint olyan, mint Kelet-Európa a kommunizmus idején: Kicsit erőteljesebben fogalmazva: olyan, mint egy szeméttelep - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

A Manchester azonos nevű városrészében található Wythenshawe-i Polgári Központ a 60-as évek elején élte fénykorát, amikor megnyílt az itt épült fő bevásárlóközpont.

Az ezredfordulóhoz közeledve azonban az épület a felújítási kísérletek dacára is kezdett elavulttá válni.

1971-ben megnyílt a Polgári Központ egy melléképülete is, a Forum, amelyben már volt uszoda, színház és könyvtár is. Ezzel pedig a komor Manchesterből modern városközpont jött létre.

Wythenshawe-i Polgári Központ Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Juiced Up Media/Shutterstock. No use without permission./Juiced Up Media

A Polgári Központ fénykorának azonban véget vetettek az 1980-as és az 1990-es évek gazdasági nehézségei. Az épület rohamosan hanyatlásnak indult, mára pedig a környéken lakók elmondása szerint annyira lepukkanttá vált, hogy szinte szeméttelepnek tűnik.

A Wythenshawe és Sale East egyik korábbi képviselője a sajtónak azt nyilatkozta, hogy az 1960-as években kezdődött gazdasági és ipari hanyatlás okozta a Polgári Központ hosszan elnyúló haláltusáját.

Így néz ki manapság a Polgári Központ:

"A két épület akkor kezdett lepusztulni, amikor az emberek a kisebb boltok helyett már inkább a nagyobb bevásárlóközpontokba jártak bevásárolni" - magyarázta a képviselő.

A Polgári Központ legsötétebb időszaka 1995-ben volt, amikor a szovjet kommunizmus bukását követően "Manchester saját Vörös terének" nevezték el.

Van, aki betonpusztasághoz hasonlította, amely díjat nyerhetne, mint "Nagy-Britannia legbarátságtalanabb polgári tere". Egyesek szerint a Polgári Központ "minden egyes nappal egyre inkább hasonlít a kommunizmus alatti Kelet-Európára".

Az ezredfordulóra a melléképület szinte teljesen kihasználatlanná vált, és a hatalmas betonépület évente 1,9 millió fontjába került az adófizetőknek.

Egy időre magánfejlesztők kezébe került, majd a manchesteri tanács visszavette az irányítást felette a városközpont átalakításába való beruházási tervek részeként.

Arra is vannak már látványtervek, hogyan lehetne a mostanra megfáradt és lepusztult városközpontot egy új, fákkal és zöldövezettel körülvett, sugárút jellegű városi csomóponttá alakítani.