Megújul az MNB-székház rekonstrukciójával együtt a Szabadság tér egy része

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank 1905-ben épült székházának nagyszabású rekonstrukciós projektje keretében korszerűen megújulnak az elavult játszóterek és új játszótéri sportelemekkel, valamint zöldfelület-fejlesztéssel szépül Budapest belvárosában a Szabadság tér. Az épületfelújítás munkaterülete mellett található játszóteret a munkálatok mielőbbi befejezése és a gyermekek biztonsága érdekében ideiglenesen elbontják, a jövő évtől azonban – a tér túloldalán található játszótérrel együtt – megújult formában várja a látogatókat. Az építkezés területét elhatároló paravánok felületeire az MNB ez idő alatt edukatív, pénzügyi tudatosságot fejlesztő tartalmakat helyez ki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 októberében kezdte meg Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját. A projekt célja az eredetileg Alpár Ignác tervei alapján készült,

1905-ben átadott, fennállása alatt komolyabb átalakítást meg nem élt, így gépészeti szempontból is jelentősen leromlott épület teljes körű felújítása – műemlékvédelmi, fenntarthatósági és pénzügyi edukációs szempontokat egyaránt szem előtt tartva.

A Magyar Nemzeti Bank épülete a felújítás előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

A projekt utolsó szakaszában a beruházás mielőbbi befejezése és ezáltal a munkálatokkal szükségszerűen együtt járó kellemetlenségeknek – a lakosságra tekintettel – a lehető legkisebb mértékűre csökkentése érdekében, felvonulási terület kerül kialakításra. Emiatt szükségessé vált az egyik Szabadság téri játszótér ideiglenes elbontása, amire teljes jogszabályi megfelelés mellett, minden szükséges engedély birtokában kerül sor. Az érintett területet – a székház átadásához hasonlóan – már a jövő évben helyreállíthatják.

Az MNB és a generálkivitelező, a Raw Development Kft. prioritásként kezeli, hogy a játszóterület mérete a felújítást követően se csökkenjen, az érintett terület zöldfelület-fejlesztése megtörténjen, sőt,

a rekonstrukció befejeztével a közösségi teret a kor elvárásainak megfelelő módon, biztonságos és sportos térelemekkel felszerelve adják vissza a családok részére.

Többek között egy pihenő térrészt is kialakítanak a területen, valamint a növényzet is megújul. A MNB Székházának felújításához hasonlóan az építkezés területét elhatároló paravánokra a projekt időtartalmára az MNB pénzügyi tudatosság-fejlesztő tartalmakat, edukatív ábrákat helyez ki.

A kivitelező a Belváros-Lipótváros Önkormányzatával kötött településfejlesztési megállapodásban a Szabadság tér másik, nyugati oldalán lévő, játszóterének bővítési, modernizációs költségeit szintén teljes egészében vállalta. A felmerülő költségek fedezése az MNB, illetve az MNB-Ingatlan Kft. részéről nem igényel többletforrást, írták a közleményben.