III. Károly 10 kilogrammnyi aranyozott ruhát fog viselni a koronázáskor

III. Károly, Károly király
Britain's King Charles III reacts as he meets with families from Afghanistan, Syria and Ukraine who have settled in Aberdeen, during a visit to Aberdeen Town House, on October 17, 2022. (Photo by Jane Barlow / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem lesz könnyű dolga a május 6-i koronázási ceremónián III. Károly királynak. A hivatalos közlés szerint ugyanis az uralkodó az esemény során összesen mintegy 10 kilogramm súlyú, aranyozott öltözéket vesz magára.
Vágólapra másolva!

A Buckingham-palota közzétette III. Károly király öltözékének első hivatalos részleteit, felsorolva, hogy az uralkodó mit fog viselni a május 6-i koronázási ceremónián – írja a Daily Star.

A király a megkoronázásának pillanatában egy nehéz, papi ruhához hasonló, aranyszínű palástban fog majd pompázni. Az uralkodó a Westminster-apátságban rétegről rétegre ölti majd magára a ruházatot.

Az esemény során Károly egy csillogó arany ujjú beiktatási palástot (supertunica), egy kabátszerű ruhát visel majd, amelyet dédapja, V. György számára készítettek 1911-ben. A ruhát később II. Erzsébet királynő is magára öltötte. Az aranyozott és ezüstözött, selyemfonalból készült kabátot nagyjából 2 kilogramm súlyú díszítéssel látták el.

A supertunicára kerül aztán az uralkodói palást, amelyet IV. György király számára készítettek 1821-ben. Ennek felöltésében a walesi hercegnek is szerepe lesz, ugyanis a trónörökös segít a palást felvételében III. Károlynak.

A palást súlya körülbelül 3-4 kilogramm, melyhez társul még a korona is, további 2,23 kilogramm súllyal. A becslések szerint az uralkodó a ceremónia végére nagyjából 10 kilogramm súlyú öltözéket visel majd.