Két kisgyereke ellenére is börtönbe kell vonulnia a milliárdokat elcsaló üzletasszonynak

Elizabeth Holmes, Theranos
SAN JOSE, CALIFORNIA - JUNE 28: Former Theranos founder and CEO Elizabeth Holmes arrives at the Robert F. Peckham U.S. Federal Court on June 28, 2019 in San Jose, California. Former Theranos CEO Elizabeth Holmes and former COO Ramesh Balwani appeared in federal court for a status hearing. Both are facing charges of conspiracy and wire fraud for allegedly engaging in a multimillion-dollar scheme to defraud investors with the Theranos blood testing lab services. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Börtönbe kell vonulnia a Elizabeth Holmesnak, a Theranos-ügy elsőrendű vádlottjának, miközben van egy kétéves és egy néhány hónapos kisgyereke. Az üzletasszony eddig a terhességével akarta megúszni a börtönbe vonulást.
Vágólapra másolva!

Elizabeth Holmes 19 évesen alapította meg cégét, hol máshol, mint Kaliforniában, a legendás Palo Altóban. A Theranos az egyik legnépszerűbb és legbiztatóbb egészségügyi startupnak számított az Egyesült Államokban, és az egész világon. A vállalat hatalmas bevételre tett szert, befektetőinek száma óriási volt, rengeteg amerikai olyannyira bízott benne, hogy egész addigi életének megtakarítását belefektette - írta a Promotions.hu.

Azonban hirtelen elúszott minden. Pedig

a csúcson 9 milliárd dollárra (3112 milliárd forint) értékelték a birodalmat.

Elizabeth Holmes 2015-ben még díjat is kapott a sikeres cégéért, amelyről később kiderült, hogy csalás Forrás: AFP/2015 Getty Images/Nicholas Hunt

Holmes és (tettes)társai kitalálták, hogy az Edison névre keresztelt találmányuk pár csepp vér alapján képes a legkülönfélébb, akár a legritkább betegségek detektálására is. Sőt, a kutatók és fejlesztők állítása szerint a találmány már képes volt a pontos diagnózis felállítására is. Azonban idővel kiderült, hogy a Theranosnak nem csak a tudományos, de a pénzügyi eredményei is tele voltak csúsztatásokkal, félrevezető információkkal.

Lényegében az egész startup az Edison gép körüli hazugságra épült, amiről a nyomozás szerint már az elején tudta mind Holmes, mind a belső kör, hogy egy óriási csalás.

Gyakran a saját tesztjeiket is más cégek berendezéseivel végezték el, míg az Edisonnal végzett vizsgálatok teljesen hibás diagnózisnak bizonyultak. A találmány a fejlesztése során igazi zsákutcába jutott, és rövidesen a hatóságok is vizsgálódni kezdtek.

Az ítélet szerint a ma már 38 éves Holmesnak 11 évet kellene leülnie, ám két éves kisgyermeke, illetve nemrég megszületett második babája miatt eddig folyamatosan halasztást kért.

Az illetékes fellebbviteli bíróság végül megszabta a végső határidőt: május 30-ig kell a texasi Bryan börtönében jelentkeznie a büntetés megkezdésére.

Elizabeth Holmes az egyik tárgyalás szünetében Forrás: AFP/2019 Getty Images/Justin Sullivan

Holmes volt párja, egyben a Theranos volt ügyvezető igazgatója, Ramesh Balwani még rosszabbul járt, ő végül 13 évet kapott, aminek a letöltése már el is indult. A bíróság jogerősen továbbá kötelezte a két terheltet, hogy 452 millió dollár értékben kártalanítsák áldozataikat.