Mutatjuk, milyen az albérletpiac most, a nyári szezon elején

lakbér, fizetés, lakhatás, lakás, bérlés, bérlet, kiadó, illusztráció
Male relator or broker show home to couple buyers or renters buying fist dwelling together. Man real estate agent demonstrate apartment to tenants. Homeowner, bank loan or mortgage, rent.
Vágólapra másolva!
Tovább drágultak az albérletek májusban a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adatai szerint. Országosan 1,8 százalékos volt az emelkedés, Budapesten pedig 0,6 százalékkal nőttek az albérletárak egy hónap alatt. Éves szinten 15,6 és 16,5 százalékkal mentek feljebb az átlagos bérleti díjak.
Vágólapra másolva!

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte: "2023-ban a bérleti díjak emelkedése új lendületet kapott, de a drágulás üteme elmarad az infláció mértékétől. Az inflációt is figyelembe véve, a májusi lakbérek 11 százalékkal elmaradnak az országos reállakbérindex 2019 augusztusi rekordértékétől."

Forrás: ingatlan.com

A szakember hozzátette:

az albérletpiaci kínálat is növekedésnek indult, ami a nyári szezon előszeleként értékelhető.

Június közepén Budapesten és országosan 14-18 százalékkal több kiadó lakásból válogathattak a bérlők. Az országos albérletkínálat több mint 11 800 kiadó lakásból és házból áll." Az ingatlan.com szakértője szerint, ha kitart a kínálatnövekedés, akkor az fékezheti a bérleti díjak emelkedését.

A portál elemzéséből az is kiderül, hogy június közepén Budapesten a tulajdonosok által meghirdetett kiadó lakások átlagos bérleti díja 230 ezer forint volt.

Forrás: ingatlan.com

A legmagasabb bérleti díj az II. és az V. kerületet jellemezte, ahol 350-350 ezer forintért kínálták a kiadó lakásokat. A népszerű és a legjelentősebb kínálattal rendelkező városrészek közé sorolható XI. kerületben 225 ezer, a XIII. kerületben pedig 240 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. Míg a legolcsóbb kerületek közé tartozik a XVII., a XXI. és a XXIII., ahol 150-155 ezer forintért kínálják a lakásokat a bérlőknek.

Forrás: ingatlan.com

A vármegyeszékhelyek esetében az átlagos bérleti díj 130 ezer forint, de jelentősek az eltérések. Veszprém számít a legdrágább városnak a maga 167 ezer forintos bérleti díjával.

Majd Székesfehérvár, Debrecen és Tatabánya következik 160-165 ezer forintos összeggel. Továbbra is a legolcsóbb nagyvárosok között van Salgótarján és Békéscsaba, ahol 90-90 ezer forintért hirdetik az albérleteket.