Szörnyű dolog derült ki a Titanic roncsánál eltűnt merülőhajóról

A Titan mini-búvárhajó egy víz alatti teszten
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő dolog derült ki arról a búvárhajóról, ami a Titanic roncsához szállított gazdag turistákat: a jármű biztonsági problémái miatt korábban már perelték a járművet üzemeltető céget. A felperes - nem kevésbé meglepő módon - a cég egyik alkalmazottja volt, akit azonnali hatállyal kirúgtak.
Vágólapra másolva!

Az OceanGate nevű vállalkozás ellen egykor egy alkalmazott indított pert, aki azt állította, hogy azért rúgták ki, mert biztonsági aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy milyen mélyre tud leereszkedni a hajó.

A Titan nevű búvárhajóról az Origo ebben a cikkében gyűjtötte össze tudnivalókat,

Az OceanGate egykori alkalmazottja, David Lochridge, biztonsági aggályokra hivatkozva nem adott zöld utat arra, hogy a tengeralattjáró képességeit személyzettel együtt teszteljék.

A washingtoni székhelyű vállalat később beperelte Lochridge-et bizalmas információk felfedése miatt.

A Titan mini-búvárhajó egy víz alatti teszten Forrás: OceanGate

Lochridge ezután viszontkeresetet nyújtott be, azt állítva, hogy az OceanGate kirúgta őt, mert hangot adott a hajóval kapcsolatos aggályainak. Lochridge azt állította, hogy az általa összeállított vizsgálati jelentésben a merülőhajóval kapcsolatban számos olyan problémát azonosított, amelyek

A szakember vizsgálati jelentését az OceanGate külön vállalati megbeszélésen vitatta meg, melyen részt vett a vállalat vezérigazgatója, humánerőforrás-igazgatója és műszaki igazgatója. A megbeszélésen Lochridge megtudta, hogy nem kapott teljeskörű tájékoztatást a Titanról a mérnöki csapattól.

Az orrban lévő kilátó ugyanis csak 1300 méteres mélységig volt hitelesítve a víznyomás elviselésére, holott az OceanGate a kereset szerint 4.000 méteres mélységbe kívánta levinni az utasokat.

Lochridge megtudta, hogy a kilátó gyártója csak azt volt hajlandó tanúsítani és hitelesíteni, hogy a búvárhajó 1300 méteres mélységig tud biztonságosan lemerülni a kilátó kísérleti kialakítása miatt,

amely nem felelt meg az emberi használatra szánt nyomástartó hajókra vonatkozó szabványoknak.

A peres dokumentumok szerint az OceanGate nem volt hajlandó fizetni a gyártónak, hogy olyan kilátót építsen, amely kibírja a tervezett 4.000 méteres merülési mélységen az ott fellépő nyomást.

Úgy tűnik azonban, hogy ahelyett, hogy foglalkozott volna Lochridge aggályaival, vagy kijavíttatta volna a Titan hibáit és biztonságosabbá tette volna azt, a vállalat ehelyett azonnali hatállyal kirúgta az alkalmazottat.

A Fox News Digital megkereste a céget, hogy kommentálja a fentieket, ám a megkeresésre nem válaszoltak.

Forrás: Fox Business