Magához tért a bitcoin

Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Bár az amerikai bankválság nyomán szó szerint eltemették a befektetők és elemzők a kriptovaluta piacot, ehhez képest a bitcoin az elmúlt napokban szó szerint szárnyra kelt és az árfolyama ismét 30 ezer dollár körül mozog.
Vágólapra másolva!

Több hónapja teljes nyugalommal csordogált lefelé a bitcoin kritovaluta árfolyama, utoljára akkopr érződött egy kis mozgás a pénznél, amikor kitört a háború. Ám amint megnyugodtak a tőzsdék a befektetők újra a részvénypiacok felé fordultak és meglehetősen jó hozamokat kínáltak az értékpapírok, egyre kevesebben akartak kockáztatni a kripto eszközök vásárlásával. Néhány évvel ezelőtt egyébként jól látszódott, hogy a gyengébb részvénypiaci hozamok kifejezetten kedveztek a kripto pénzek árfolyamának.

Illusztrácó Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aztán jött a tavaszi amerikai bankválság, amikor több nagy technológia iparági pénzintézert dobta be törülközőt, leginkább amiatt, mert túl nagy volt a kripto devizákban számolt követelés kitettségük. Mivel a bitcoin és más ilyen pénzek jelentősen veszítettek értékükből a követelések alapja is elolvadt, így a bankok búcsút inthettek a pénzüknek – bár az amerikai bankrendszer válságát elkerülve a kormány megmentette a banki befektetőket. Ugyanakkor a pénzintézetek kiszálltak a kripto piacról és ezzel lényegében mindenki eltemette ezt a spekulatív szegmenst. A bitcon ára menet közben 20 ezer dollár alá bukott a korábbi 25 ezeres szintről. (Nem szabad elfelejteni, hogy ez a kripto pénz két évvel ezelőtt 50 ezer dolláron is állt és nagyon sokáig 30 ezernél stabilizálódott.)

A legnagyobb piaci értékűnek számító kriptoeszköz jegyzése most azonban alig egy hét alatt közel 20 százalékot emelkedett.

Mindemögött az áll, hogy a világ legnagyobb vagyonkezelőjének számító BlackRock egy bitcoin tőzsdén kereskedő alaphoz nyújtott be kérelmet a tőzsdefelügyelethez, hogy üzleteljen. Ha elfogadják a BlackRock jelentkezését, azzal megjelenhetnek az első tőzsdén jegyzett befektetési alapok is, amelyek jellemzően megveszik és eladják azt a terméket, amin hasznot húznak. Magyarán a klasszikus alapok, amelyek olcsón vesznek és drágán adnak el. Ez jelentős tőkeforrást jelenthet az egyébként pénzügyileg elsivatagosodott kriptopiacon. A bitcoin esetében a az új alap megejenést árazzák be az eladók – kérdés persze, hogy a világ egyik legnagyobb alapja valóban a bitcoint szúrta-e ki magának, vagy valami egészen más kriptopénzt.