Roham indult a tengeri sóért Dél-Koreában

sófogyasztás, sóbevitel ajánlás, konyhasó, tengeri só, nátrium
Vágólapra másolva!
Megkezdték a tengeri só és más tengeri termékek felvásárlását a dél-koreaiak attól való félelmükben, hogy Japán hamarosan az óceánba engedi a fukusimai atomerőmű kezelt radioaktív szennyvizét.
Vágólapra másolva!

A kereslet kielégítésére a kormány a központi készletekből július 11-ig napi 50 tonna sót bocsát a fogyasztók rendelkezésére a piaci árnál 20 százalékkal olcsóbban.

A hatóságok azt is közölték, hogy

szoros figyelemmel követik a sófarmokat a radioaktivitás mértékének esetleges növekedése miatt. Dél-Koreában a Fukusimához közeli japán keleti partvidékről nem engedélyezik a tenger gyümölcseinek importját.

Japán a 2011-es földrengés és cunami következtében megsérült fukusimai atomerőműben használt több mint 1 millió tonna hűtővíztől akar a közeljövőben megszabadulni, ám Dél-Koreában és Kínában aggodalommal figyelik az előkészítés és a közelgő végrehajtás folyamatát.

Illusztráció Forrás: AFP/Hemis

Japán többször is igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közvéleményt, hogy a víz biztonságos, mivel a legtöbb izotópot kiszűrték belőle, ám nyomokban tartalmaz tríciumot, egy hidrogénizotópot, mivel azt nagyon nehéz elválasztani a víztől.

A térségbeli halászok és fogyasztók Japánban és az egész régióban aggódnak. Ennek egyik jele az is, hogy Dél-Koreában kilószámra veszik a sót, s egyes helyeken már hiánycikk. Ráadásul a készletek felhalmozása a kedvezőtlen időjárás és a termelés visszaesése mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a só ára két hónap alatt 27 százalékkal emelkedett