Lengyel befektető szállt be a Masterplastba

Sárszentmihály, 2021. június 29. Dolgozók a Masterplast Nyrt. újonnan átadott egészségipari alapanyaggyártó üzemében Sárszentmihályon 2021. június 29-én. Az Egészségipari Támogatási Program segítségével megvalósult, 50 új munkahelyet létrehozó üzem 9,5 milliárd forintba került, ehhez több mint 7,5 milliárdot az állam adott. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A lengyel Selena Group 50 százalékos részesedést szerez a szerencsi üveggyapot-gyártási projektben, az ásványi alapú hőszigetelőanyag gyártóüzem létesítését a Masterplast a Pimco Kft. felvásárlásával már korábban megkezdte.
Vágólapra másolva!

Az építőanyagokat gyártó Masterplast csütörtöki tájékoztatása szerint a gyártásfejlesztési projektcégben a Selena 10 millió eurós tőkeemelést hajt végre.

A Pimco Kft. Szerencsen egy 4,3 hektáros, gyárépítésre előkészített iparterülettel, 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő HIPA támogatással, valamint egy előrehaladott előkészítettségű beruházási projekttel rendelkezik. A projektcég a szükséges építési és környezetvédelmi engedélyek birtokában van, valamint a gyártástechnológia beszállítóit is kiválasztották már - ismertette a Masterplast.

A 11.500 négyzetméter nagyságú új üzem - 47,5 millió eurós beruházással - évente mintegy 19 ezer tonna üveggyapot hőszigetelőanyag gyártására lesz képes, és a tervek szerint 2025 első félévében megkezdi az üzemszerű termelést.

A Masterplast Nyrt. 2021-ben átadott egészségipari alapanyaggyártó üzeme Sárszentmihályon Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A beruházás befejezését követően a közös vállalat irányításához kapcsolódó menedzsment jogokat a Masterplast gyakorolja majd, így a cég teljesítményét a vállalat konszolidált eredményeibe számítják be.

A közleményben kiemelték: az ásványi alapú hőszigetelőanyagok családjába tartozó üveggyapot az épületenergetikai hatékonyságnövelés terén az új építési és a korszerűsítési munkáknál is jól használható. Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó elvárások növekedésével együtt bővül, a korábbi években áruhiány és lassabb teljesítés jellemezte az ellátási láncok működését.

A termék egyik fő alapanyaga a hulladéküveg, amelyet a gyártás során újrahasznosítanak a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. Az üzem környezetbarát, modern elektromos kemencéjű gyártástechnológiával lesz felszerelve, amelynek áramellátását részben megújuló energiaforrás biztosítja.

Az 1997-ben alapított Masterplastnak 10 országban van leányvállalata. A vállalat 2021-ben 191,5 millió euró, 2022-ben csaknem 201,8 millió euró (74 milliárd forint) árbevételt ért el, az adózott eredménye a 2021. évi 16 millió euróról 2022-ben 15,7 millió euróra (5,8 milliárd forint) csökkent.