Jó hírt kaptak az építkezők

cement, illusztráció, tégla, anyag, építőipar, építőanyag, építkezés, ytong
LIBEZNICE, CZECH REPUBLIC - September 21, 2016: Construction site, concrete blocks in Libeznice on September 21, 2016
Vágólapra másolva!
Árcsökkenést prognosztizál az építési termékek egy részénél az építőanyag-kereskedő vállalkozások többsége, a korábban tapasztalt beszerzési nehézségek már megszűntek, most éri meg energiatakarékossági lakásfelújításba kezdeni - hangzott el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A szövetség keretében működő Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat 150 magyarországi építőanyag-kereskedő helyzetértékelését és idei második félévi várakozásait összesítette, a sajtótájékoztatón ismertették a felmérés megállapításait.

A tagozat elnöke, Juhász Attila közölte: tavaly, a konjunktúra időszakában a válaszadók 71 százalékának nőtt az árbevétele, idén azonban 92 százalékuk csökkenésre számít. Idén eddig 34 százalékkal kevesebb áru fogyott, mint az előző év azonos időszakában, az építőanyag-kereskedők 86 százaléka a jövedelmezőség romlásától tart.

A legnagyobb probléma a megrendelések hiánya a válaszadók 83 százaléka szerint - emelte ki a tagozat vezetője. Rámutatott: kapacitásaikat az előző évek volumenéhez "lőtték be", megrendeltek különböző logisztikai eszközöket, ezekre a visszaesés miatt most nincs szükség.

Juhász Attila elmondása szerint jelentős "árspirál" van,

most megéri belevágni építkezésbe, felújításba.

Példaként említette, hogy a betonacéloknál 35 százalékos, a faanyagoknál 20 százalékos az árcsökkenés. A vállalási határidők is jóval korábbra kerültek - tette hozzá.

- jelentette ki.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 islavicek/Shutterstock. No use without permission./Islavicek

A felmérés alapján ugyanakkor a cégek a költségek emelkedésére számítanak, csökkenésre csak a szállítási díjakban - mondta el Juhász Attila.

A kereskedőcégek 71 százaléka készül energiatakarékossági intézkedésekre, fejlesztésekre, másrészt a termékek és szolgáltatások bővítésében, a digitalizációban, az internetes értékesítés fejlesztésében látják a kiutat - magyarázta Juhász Attila.

Tájékoztatása szerint a szektorban 30 ezer ember dolgozik. Idén országos átlagban 12 százalékos bérfejlesztéssel számolnak, a Nyugat-Dunántúlon várható a legnagyobb, 13,6 százalékos, Budapesten a legkisebb, 8,7 százalékos bérnövekedés.