Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete

india, legnagyobb irodaépület
Vágólapra másolva!
A Pentagon ikonikus épülete 80 éven át tartotta a világ legnagyobb irodaépületeinek rekordját. Mostanra azonban az amerikai épületet maga mögé szorította egy indiai komplexum, amelyet még fel sem avattak.
Vágólapra másolva!

A Mumbai pénzügyi központjából 240 kilométerre található Szúrat városa viszonylag ismeretlen a turisták előtt. Ha viszont valaki vásárolt már Afrikában vagy Oroszországban bányászott gyémántot, akkor az ékkő nagy valószínűséggel korábban kapcsolódott ehhez az indiai városhoz.

A település ugyanis fontos nemzetközi gyémántkereskedelmi központ, a városban több mint 65 ezer embert foglalkoztat a gyémántkereskedelem. Éppen ezért itt épült meg a Surat Diamond Bourse (SDB) nevű gyémántbörze irodaépülete,

amely a világ legnagyobb irodaépületének számít, maga mögé szorítva az amerikai Pentagont.

Az SDB komplexuma 14 hektáron terül el, és kilenc téglalap alakú toronyból áll, amelyek egy központi gerincből „nőnek ki". Mindegyik torony egy 15 emeletes komplexumnak ad otthont, és a tornyok mindegyike össze van kötve a többivel.

Indiában épült meg a világ legnagyobb irodaépülete, maga mögé szorítva a Pentagon méretét Forrás: Wikimedia Commons

Az irodaépület teljes alapterülete

majdnem 660 ezer négyzetméter, vagyis a Pentagon közel 56 ezer négyzetméterrel marad el tőle.

Az Origo korábban egy összeállításban mutatta be a világ legnagyobb irodaépületeit.

A területen 4500 gyémántkereskedő irodája kap helyet. Az irodák alapterületei 28 négyzetmétertől 7000 négyzetméterig terjednek. Ezek a helyiségek vágó- és csiszolóműhelyekként is működhetnek, így a legkülönbözőbb szakemberek dolgoznak majd a létesítményben.

A komplexum építése négy éve kezdődött, de a koronavírus-járvány hátráltatta a munkálatokat. Ezzel együtt már az építkezések megkezdése előtt eladták az összes irodahelyiséget.

A projekt összköltsége 32 milliárd rúpia (kb. 128 milliárd forint) volt, és az építkezések áprilisban fejeződtek be.

A létesítményt várhatóan novemberben avatják fel.

Forrás: Interesting Engineering