Decemberre 7-8 százalékra mérséklődik az infláció

VARGA Mihály, kormányinfó, 2023. 05. 25., Miniszterelnöki Kabinetiroda épületa, Budapest, sajtótájékoztató
Budapest, 2023. május 25. Varga Mihály pénzügyminiszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. május 25-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szeptemberben felülvizsgálja a kormány a költségvetést, és ha kell, további intézkedésekről döntenek – mondta a Reutersnek Varga Mihály pénzügyminiszter, aki egyelőre nem látja indokoltnak, hogy beavatkozzanak a költségvetési terv végrehajtásába, szerinte a hiánycél tarthatónak tűnik. Az inflációról azt mondta, decemberre 7-8 százalékra lassulhat.
Vágólapra másolva!

A júniusi 20,1 százalékról decemberre 7-8 százalékra lassulhat az infláció Magyarországon – mondta a Reutersnek adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető hozzátette, egyelőre nincs szükség további intézkedésekre a költségvetési hiány megfékezésére, ugyanakkor szeptemberben megvizsgálják a költségvetést és ha kell, a kormány intézkedik. Ezzel együtt teljesíthetőnek tartja az idei 3,9, illetve jövő évi 2,9 százalékos hiánycélt. Mindez azért fontos, mert ebben az esetben nem kell kiigazításokat végrehajtani.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint tartható az idei magyar költségvetési hánycél Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mint a pénzügyminiszter mondta: "Optimista vagyok abban, hogy a régióban van elég potenciál ahhoz, hogy ha le tudja küzdeni az energiaproblémákat és az inflációt, akkor a kelet-közép-európai országok ismét a leggyorsabban növekvő gazdaságok lehetnek az Európai Unióban" – fogalmazott Varga Mihály. kormány az idén mindössze 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, ami jövőre 4 százalékra gyorsul, ugyanakkor a Reuters elemzőkre hivatkozva megjegyezte vannak kockázatok a növekedést illetően. Ugyanis egyelőre visszaeső fogyasztás látszik, ami viszont csökkenti az adóbevételeket. Emiatt a hiány a vártnál akár magasabb lehet.

A tárcavezető szerint

a stabil forint kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gazdasági szereplők előre tervezhessenek, szerinte az az elképzelés, hogy az export fellendítéséhez gyenge valutára van szükség, idejétmúlt.

Beszélt a jegybank veszteségéről is, jelezve, hogy a kormány 2024 januárjától módosítja a jegybanktörvényt, hogy ne kelljen a bank veszteségeit a költségvetésből fedezni. "A Magyar Nemzeti Bankkal megállapodtunk abban, hogy olyan megoldást javasolunk az EKB-nak, amely lehetővé teszi, hogy az MNB középtávon, azaz körülbelül 3-5 évig korrigálja a veszteségeit" – tette hozzá.