Óriási a baj: csődbe mehetett a Booking

2014-04-28 Exterior of the headquarters of Booking.com in Amsterda
2014-04-28 Exterior of the headquarters of Booking.com in Amsterdam, the Netherlands, 28 April 2014. Through the site hotel nights can be booked at a favorable rate. ANP LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
Több mint egy hónapja, június 24-e óta nem utalja át a szállásadóknak az őket megillető szállásdíjat a világ meghatározó online szállásközvetítő portálja, a Booking.com. A probléma nemzetközi léptékű, a cég pedig nem ad kielégítő magyarázatot arra, hogy a számlázási rendszerük fejlesztése kapcsán ideiglenesen felfüggesztett kifizetéseket miért halasztja el a maga által szabott határidőn túl is.
Vágólapra másolva!

Az ügy előzménye, hogy a vállalat számlázási rendszerének karbantartását jelentette be a nyár közepén, a szezon legkritikusabb időszakában. A karbantartásra hivatkozva a cég június 26-án dolgozta fel a foglalások pénzügyi adatait, és ezt követően már nem fizette ki a szállásadóknak járó foglalási díjakat.

A cég többször módosította a saját magának adott határidőt a késedelem feldolgozására és az utalások teljesítésére a szállásadók fele, csakhogy a legutóbbi határidő is lejárt július 24-én. Ennek ellenére a foglalások ellenértékét még mindig nem látták a vendéglátók. Mindeközben a virtuális kártyás fizetési megoldást használó szállodák esetében fennakadás nélkül történik a fizetés - számol be a rendhagyó esetről a Spabook.

Csődközeli helyzetben a vállalat?

Az online fórumokon, szállásadói csoportokban egyre szaporodnak a kérdések, és nem meglepő módon a rémhírgyanús elméletek is, sokan már egyenesen a Booking csődjét vizionálják és attól tartanak, hogy sosem kapják meg a pénzüket. Emlékezetes, hogy annak idején a Bónusz Brigád bedőlése is hasonló tünetekkel kezdődött, de a piaci helyzet most nagyon másképp néz ki, ez a szcenárió nem túl valószínű.

Számos szállásadó már olyan hozzászólásokat ír, amelyek szerint a meglévő foglalásokat lemondatják a leendő vendégükkel és arra kérik, hogy foglaljon és fizessen privátban,

a befizetett pénzét pedig majd várja ő vissza a Bookingtól. Ez senkinek sem szerencsés, és jelen helyzetben egyelőre nem is javallott lépés.

Nem fizeti ki a szállásadók egy részének a díjakat a Booking.com Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Miért nem fizet a Booking a szállásadóknak?

A portál összefoglalójában felidézi, hogy többféle fizetési megoldás közül lehet választani a partnerek részéről.

Jelenleg azok érintettek a problémában, akik a Bookingot bízták meg azzal, hogy előre szedje be a pénzt a vendégektől online fizetés útján, tehát a fizetés már nem a szálláshelyen történik meg.

Vannak, akik saját maguk fizettetik a vendéget érkezéskor, és utólag fizetik ki a Booking számára a jutalékot számla ellenében. A szállodák pedig úgynevezett virtuális kártyás fizetési megoldást alkalmaznak. A probléma azokat érinti, akik a teljes fizetést a Bookingon keresztül és átutalással oldják meg.

A június 28. és július 19. között kijelentkezett foglalások kifizetése 2023. július 24-ig fog megtörténni, egy kombinált fizetéssel. A megszokott fizetési ütemezés várhatóan 2023. július 27-ig visszaáll.

– közölte a Booking a saját felületén keresztül az érintett partnereivel.

A Booking.com azt állítja, hogy még június közepén felhívta minden partnerének a figyelmét, hogy a pénzügyi elektronikai rendszerükön frissítéseket és fejlesztéseket végzett július 1. és 11. között. Emiatt, ha a vendégek június 28-a után jelentkeztek ki a szállásról, akkor az ő foglalásuk összegét a Booking.com nem fizette ki a szokásos ütemben, hanem összegyűjtötte ezeket a pénzeket és az ígérete szerint július 24-én egy tételben kellett volna, hogy kifizesse a szálláshelyeknek.

Nincs egyértelmű kommunikáció

A probléma azonban ennél összetettebb, mert a szállásadók egy része semmiféle értesítést nem kapott a késedelemről, vagy ha mégis, a fizetés nem teljesült a cég által szabott határidőben, és azóta a vállalat hallgat az irányába. Ez különösen a nyári szezon közepén óriási arculcsapása a szállásadóknak.

Van olyan szállásadó, akinek már milliós nagyságrendben tartozik a Booking.

Ugyanakkor a virtuális kártyás levonások - ezt a nagyobb piaci szereplők alkalmazzák vendégeiknél - változatlanul működnek, és ezt magyarországi nagy szállodák részéről is megerősítették. Ez annyiban megnyugtató lehet, hogy a közvetítő portálnál fennálló probléma vélhetően valóban informatikai és nem pénzügyi természetű.

Az viszont aggodalomra adhat okot, hogy egy néhány nappal ezelőtt egy holland lapnál megjelent cikk szerint a Booking továbbra is mindössze az informatikai fejlesztés nehézségeire hivatkozik a késedelem kapcsán, részleteket viszont nem közöl, pusztán azt ígérték, hogy július 27-től minden visszaáll a rendes kerékvágásba. De rögtön hozzátették: a visszafizetések, jutalékok és egyéb pénzügyi elszámolások teljesítése augusztus elejére húzódhat át.

Eközben a panaszok továbbra is százas nagyságrendben érkeznek a szállásadók részéről különösen Hollandiából, Lengyelországból, Németországból, Portugáliából, Belgiumból, de más államokból is.

További részletek ide kattintva olvashatók.