Kiben bízhatunk, ha a vagyonunk a tét?

Vágólapra másolva!
Valószínűleg legtöbbünk céljai között szerepel, hogy minél több pénzünk és vagyonunk legyen. Aki viszont vagyonos, azt is pontosan tudja, hogy a nagy vagyon, a szerteágazó tulajdoni viszonyok kezelése is komoly feladat és nagy felelősséggel is jár. Egy ponton pedig eljöhet az a döntési helyzet, hogy rábízzuk-e a vagyonunkat másra. Ez a meglehetősen nehéz dilemma érthető, hiszen aligha van kényesebb téma annál, hogy kiben bízhatunk, ha a vagyonunk a tét. A jó hír, hogy ma már a jog számára sem ismeretlen terep a bizalmi vagyonkezelés, mint hatékony módszer az öröklési viszonyok hatékony kezelésére.
Vágólapra másolva!

Mit tegyünk, ha biztonságban szeretnénk tudni a nagyobb vagyont?

A nagyobb vagyon, az ingatlanok vagy a céges részedesedések nem épp azok a kategóriák, amiket egy párna alatt vagy egy széfben őrizgetünk. Egy pont után már szükség van rá, hogy minél diverzifikáltabban kezeljük a vagyonunkat, megbízható emberek és szerződések védjék azokat az értékeket, amelyekért megdolgoztunk. Így senki nem veheti azt el tőlünk, a vagyon, illetve annak értéke pedig végül pontosan oda kerül, ahova mi szeretnénk.

A bizalmi vagyonkezelés intézménye

A bizalmi vagyonkezelés az angolszász trust intézményéből ered, és a vagyonosabb családok, vállalkozások számára gyakran az egyik legbiztonságosabb megoldást jelenti a vagyon átadására. Legyen szó ingatlanról, gépjárműről vagy épp cég átadásáról.

A bizalmi vagyonkezeléssel a vagyon tulajdonjogát a bizalmi vagyonkezelőre ruházzák át, aki vállalja a vagyon kezelését, adminisztrálását, a tulajdonosi jogok gyakorlását, az érték megőrzését és gyarapítását, valamint a kedvezményezettnek vagy kedvezményezetti körnek történő kiadást. A bizalmi vagyonkezelési szerződéssel tehát a vagyonrendelő teljes vagyonát vagy annak egy részét a vagyonkezelőre bízza, annak érdekében, hogy a vagyonkezelő a vagyonrendelő által előre meghatározott célok érdekében kezelje a vagyonát.

Így néz ki a jogi értelmezése

Magyarországon a bizalmi vagyonkezelésre vonatkozóan az Új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tartalmaz rendelkezéseket. A Ptk. meghatározza, hogy a bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján a vagyonkezelő a vagyonrendelő által tulajdonába adott dolgokat, jogokat és követeléseket saját nevében a kedvezményezett javára kezeli.

A bizalmi vagyonkezelőnek kötelessége az adott vagyon megfelelő kezelése, és olyan célok érdekében felhasználni, amelyeket a vagyonrendelő meghatározott. A bizalmi vagyonkezelőnek ugyanakkor nem áll jogában a kedvezményezettek körét bővíteni. A bizalmi vagyonkezelési szerződés írásba foglalása és az adott szabályok betartása alapvető ahhoz, hogy a vagyonrendelőnek és a kedvezményezetteknek is megfelelő jogvédelmet biztosítsanak.

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A bizalmi vagyonkezelésnek három fő szereplője van: a vagyonrendelő, a vagyonkezelő és a kedvezményezett. A vagyonrendelő átruházza a vagyon tulajdonjogát a vagyonkezelőre, aki a vagyon kezelését vállalja, és a kedvezményezett részére hasznosítja azt. A vagyonkezelő felelős a vagyon megfelelő kezeléséért és értéknövekedéséért, miközben a vagyonrendelő kívánságait és a kedvezményezettek érdekeit egyensúlyban tartja.

A bizalmi vagyonkezelési szerződés írásban foglalja össze a szereplők jogait és kötelezettségeit, valamint a vagyonkezelés részleteit és a kedvezményezettek személyét. Ehhez a szerződéshez kell tartania magát mindenkinek.

Offshore vagyonkezelés? Fő a diszkréció!

Az offshore vagyonkezelés olyan pénzügyi konstrukciót jelent, ahol a vagyont olyan országban helyezik el, ahol alacsonyabb adók és szigorúbb banktitok szabályok vannak érvényben. Az offshore vagyonkezelés célja általában az adóoptimalizálás, de napjainkban inkább már a vagyon diszkrét kezelése és földrajzi diverzifikálása.

Az offshore területeken létrehozott bizalmi szerződések révén a vagyon tulajdonosa diszkrét módon adhatja át a vagyon kezelését az offshore vagyonkezelőnek. Az offshore területek adózási kedvezményei és a szigorúbb banktitok szabályok miatt ezekben az országokban a vagyon kezelése és az esetleges nyereségek kevésbé terheltek adókkal, mint a vagyon tulajdonosának hazájában, lakóhelyén.

Az offshore vagyonkezelés tehát segít abban, hogy a vagyon tulajdonosa csökkentse az adóterheit, minimalizálja a nyilvánosságot és védje a vagyonát. Az ilyen konstrukciók azonban kritikába ütközhetnek, mivel sokan az adóelkerülésre használják őket. Az offshore vagyonkezelést szabályozó törvények és előírások változhatnak országonként, és egyes országokban szigorúbban ellenőrzik és korlátozzák az ilyen tevékenységeket.

Emiatt is fontos, hogy a bizalmi vagyonkezelést és az offshore struktúrákat a hatályos jogszabályoknak megfelelően alakítsuk ki és működtessük, valamint tartsuk be a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi szabályokat. Nem kell megijedni, ha magunktól ez nem megy.

Kiben bízhatunk?

A magyar bizalmi vagyonkezelés során kétféle út van: üzletszerű és nem üzletszerű tevékenység. Utóbbi esetben szint bárki rendelkezhet a vagyonunkkal, akiben megbízunk és büntetlen előéletű. Ha viszont egy vagyonkezelő egy szerződésnél többet köt, akkor már üzletszerűnek minősül a tevékenysége és erre külön engedélyt kell kérni a Magyar Nemzeti Banktól. Egy bizalmi vagyonkezelési szerződésig azonban széles körben mozog azoknak a személye, akiket megbízhatunk ezzel a feladattal.

A Crystal Worldwide Group pénzügyi, jogi és adózási szakértői a legmagasabb szintű ismeretekkel rendelkeznek a bizalmi vagyonkezelés és az offshore területén, illetve értik azok minden szegmensét. Mindent törvényesen, az ügyfelek igényei és a szerződésben meghatározottak szerint intézünk. Mindezt részletesen is kifejtjük az első konzultáción, ami nálunk díjmentes!

képek forrása: freepik