Riasztó jelzést kaptak a nők a mesterséges intelligenciáról

mesterséges intelligencia
A mesterséges intelligencia óriási perspektívát jelent a termékfejlesztés területén is
Vágólapra másolva!
A McKinsey friss tanulmánya szerint, ha a mesterséges intelligencia tömegével kezdi automatizálni az emberek által végzett munkákat, akkor a nőknek jobban kell aggódniuk, mint a férfiaknak.
Vágólapra másolva!

A tanácsadó cég kutatócsoportja, a McKinsey Global Insitute által összeállított jelentés az Egyesült Államok munakerő-piaci trendjeit elemezte 2030-ig, és arra jutott, hogy a nőknek másfélszer nagyobb valószínűséggel kell munkahelyet váltaniuk a következő hét évben, az automatizáció térnyerése miatt, mint a férfiaknak.

A jelentős eltérést a kutatók annak tulajdonították, hogy

a nők nagy számban dolgoznak olyan, alacsonyabb bérezésű munkakörökben, melyeket a jövőben alapvetően formálhatnak át a mesterséges intelligencia szoftverek.

A nők ugyanis nagy arányban képviseltetik magukat olyan irodai és ügyfélszolgálati munkakörökben, melyek száma 2030-ra 2-3,7 millióval csökkenhet – áll a jelentésben.

A McKinsey összességében azzal számolt, hogy az Egyesült Államokban, 2030-ig, legalább 12 millió munkavállalót fog érinteni a technológiai változás. Vagyis ők azok, akiknek vagy teljesen megszűnik az álláshelye, vagy rákényszerülnek, hogy munkahelyet váltsanak.

A legnagyobb veszélyben az alacsonyabb bérezésű munkakörökben dolgozók lehetnek. Ezekben az iparágakban 1,1 millió munkahely szűnhet meg. Az ilyen veszélyeztetett munkakörökben dolgozó munkavállalóknak 14-szer nagyobb valószínűséggel kell foglalkozást váltaniuk, mint például a közlekedési, építőipari és egészségügyi ágazatban dolgozó, jobbak fizetett kollégáiknak.

Noha a kutatók szerint a technológiai fejlődés szinte minden szektor munkakörülményeit átalakítja,

vannak olyan területek, ahol emelkedik majd az igény az emberi munkavállalók iránt.

Ilyen például a fizikai munka, ahol a jobban fizető állások száma akár 3,8 millióval is bővülhet.

Emellett az egészségügyi dolgozók iránt is fokozódhat az igény, elsősorban az amerikai népesség öregedése miatt. Végül a technológiai változások további hatása, hogy az e-kereskedelemnek és a kapcsolódó logisztikai szolgáltatásoknak is nőhet a munkaerőigénye.

Forrás: New York Post