Megvan az első vegyszer, ami drónnal szórható Magyarországon

Drón, Növényvédelmi drónpilóta, Növényvédelmi drón
SAMSUN, TURKEY - JULY 10: Multiple flight spraying trials with agricultural unmanned aerial vehicles (ZIHA) are carried out by TARNET, an affiliate of the Agricultural Credit Cooperatives in Samsun, Turkey on July 10, 2021. Ilyas Gun / Anadolu Agency (Photo by Ilyas Gun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Elérhető az első növényvédő szer hazánkban, mely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel: az acetamiprid hatóanyagú, Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében történt meg az engedély kiterjesztése. A készítmény cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható drónnal történő permetezéssel, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek - derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) cikkéből. 
Vágólapra másolva!

A Mospilan 20 SG rovarölő szer a Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki. Az engedélyezett szer megléte mellett természetesen kiemelten fontos az egyéb munkavédelmi előírások szigorú betartása.

A pilóta nélküli légi jármű maximum 2 méteres magasságban repülhet a kultúra felett.

A drón legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 kilométer/óra. A permetezés során továbbá biztosítani kell azt is, hogy a kezelendő kultúrára kerülő permetlé cseppek 50 százalékos térfogat szerinti átmérője legalább 200 mikrométer (µm) legyen. A kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/Ilyas Gun

A munka megkezdése előtt a kezelt terület és a hozzá tartozó védősáv szélén a következő felirattal ellátott, figyelmeztető táblákat kell elhelyezni:

A Nébih felhívja a növényvédelmi szakirányítók, a növényvédő szert felhasználók és kijuttatók figyelmét,
hogy a készítmény forgalmi kategória besorolása – a hatóanyagra vonatkozó harmonizált osztályozás figyelembevételével – megváltozik. A Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer – a jelen módosítást megelőző előírások szerint készült címkével – legkésőbb 2023. november 23. napjáig forgalmazható.

A címlapi kép illusztráció!