Annyi eső esett Skóciában, hogy az emberek inkább nem vettek nyári ruhákat

Edinburgh, skócia, cockburn street
Cockburn Street, Edinburgh
Vágólapra másolva!
A friss adatok szerint Skóciában az infláció mellett a kedvezőtlen időjárás volt a legnagyobb hatással a kiskereskedelemre júliusban. A lakosság ugyanis az átlagosnál sokkal kevesebbet vásárolt, részben a szokatlanul zord időjárás miatt.
Vágólapra másolva!

A Scottish Retail Consortium (SRC) nevű kiskereskedelmi szervezet és a KPMG adatai szerint idén júliusban 4,6 százalékkal nőtt Skóciában a kiskereskedelmi forgalom a megelőző év azonos időszakához képest. Ez azonban messze elmaradt a háromhavi átlagnak számító 9,1 százalékos, illetve a 8,5 százalékos 12 havi átlagos növekedéstől.

A gyenge teljesítmény mögött jelentős részben a szokatlanul kedvezőtlen esős időjárás állt.

Ennek eredményeként ugyanis a nyári élelmiszerek és a ruházati cikkek iránt kifejezetten alacsony volt a kereslet.

Skóciában idén nyáron nem kedvezett a kiskereskedelemnek az időjárás Forrás: AFP/hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

Az SRC hangsúlyozta, a jelenlegi trendek alapján valószínűleg a közeljövőben várhatók még gyenge hónapok a skóciai kiskereskedelemben. A szervezet szakértői hozzátették: a bevételek növekedése inkább az emelkedő áraknak volt betudható, és nem a megnövekedett keresletnek.

Ezt támasztja alá, hogy reálértéken (inflációval korrigálva) az értékesítések 3 százalékkal csökkentek júliusban

– emelte ki Ewan McDonald Russell, az SRC szakértője. Ez pedig hirtelen fordulat volt a júniusban mért pozitív adathoz viszonyítva.

A KPMG-nél is arra jutottak, hogy az adatok hátterében elsősorban az áll, hogy a rossz időjárás miatt a nyári ruhatárak feltöltése háttérbe szorult, aminek következtében számos ruházati kategória negatív eladási trendeket mutatott.

Forrás: BBC