Lehet még enni az első McDonald’s étteremben?

Sültkrumpli, Meki, Mcdonald's,
Bangkok, Thailand - 15 April 2020: McDonald's French fries in the French fries box on red background. McDonald's Corporation is the world's largest fast food restaurant.
Vágólapra másolva!
A McDonald's a világ egyik legnépszerűbb gyorsétterme, azonban a tulajdonosi szerkezete az elmúlt évtizedekben igencsak átalakult. Először például nem is a hamburgert árultak itt! Mutatjuk, kik irányították a céget az alapítása óta, illetve kiderül az is, hogy mit készítettek ezen a helyen először, és hogy lehet-e még enni a legelső McDonald's étteremben.
Vágólapra másolva!

A jelenleg ismert McDonald's étteremlánc tulajdonképpeni alapítója Ray Kroc volt, aki 1955. április 15-én nyitotta meg az első saját McDonald's éttermét. Bár a ma ismert étteremlánc Kroc nevéhez kötődik, ő is csak 1961-ben szerezte meg a márka kizárólagos tulajdonjogát az eredeti alapítóktól.

Alapítás és kivásárlás

Kroc ekkor vásárolta meg ugyanis a jogokat a McDonald testvérektől, 2,7 millió dollárért.

A McDonald's eredeti névadói Richard és Maurice McDonald voltak,

akik az 1930-as évek végén döntöttek úgy, hogy megnyitják az első hotdogos standjukat Kaliforniában. Ezt bővítették tovább idővel több helyszínen is, és később már a legnépszerűbb termékekre kezdtek fókuszálni: a hamburgerre, a tejes shake-ekre, valamint a sült krumplira. Richard McDonald 1998-ban halt meg (89 évesen), míg Maurice 69 évesen halt meg 1971-ben.

Ray Kroc első éttermének korhű mása Forrás: AFP/Jeff Haynes

Ray Kroc 1955-ben három saját McDonald's éttermet nyitott a franchise keretei között, majd 1961-ben kivásárolta a cégből az alapító testvéreket.

Kroc 1984-ben halt meg, a vagyona pedig akkor 600 millió dollár volt

– ez ma 1,4 milliárd dollárnak (kb. 493 milliárd forint) felelne meg.

Jelenleg nagyjából 100 országban mintegy 38 ezer McDonald's étterem üzemel, és ezek jelentős része franchise rendszerben működik.

Az első étterem

A névadó testvérek a legelső hivatalos McDonald's éttermet 1940 májusában avatták fel a kaliforniai San Bernardinóban.

Ez a létesítmény azonban ma már nem üzemel, ugyanis 1972-ben lebontották.

Az 1953-ban bevezetett híres M-betűs logó első példányából azonban továbbra is láthatók még darabok. San Bernardinóban ugyanis 1998-ban létrehoztak egy McDonald's múzeumot, amelyben megtekinthetők a cég történetének egyedi relikviái.

A legrégebb óta üzemelő McDonald's étterem, melynek hangulata visszaidézi az 1953-as állapotát Forrás: Shutterstock/Tihomir Baev

Jelenleg a legrégebb óta üzemelő McDonald's étterem ugyancsak Kaliforniában található, Downey városában. Ez a harmadik étterem volt, amelyet az alapítás után megnyitottak, és 1953. augusztus 18-a óta üzemel.

Forrás: The Sun