A világ legnagyobb üveg whiskey-je egy vietnami gyűjtőhöz került

Vágólapra másolva!
Vietnami gyűjtőhöz került a világ legnagyobb whiskysüvege: Viet Nguyen Dinh Tuan félmilliárd forintot fizetett tavaly egy edinburghi árverésen a 32 éves Macallan single malt whiskyért, amelyet egy embermagasságúnál nagyobb, 311 literes üvegben tárolnak.
Vágólapra másolva!

A vietnami üzletembernek jelentős alkoholgyűjteménye van, amelynek összértéke meghaladja a 66 milliárd forintot. Viet csütörtökön adta hozzá az Intrepid (Rettenthetetlen) nevű üveget a Ho Si Minh-városban található gyűjteményéhez a

Guinness Rekordok tanúsítványával együtt, amely a világ legnagyobb whiskyjeként hitelesítette a palackot.

Az üzletember évtizedek óta gyűjti a ritka szeszesitalokat, és többet birtokol a világ legritkább és legrégebbi konyakos- és whiskyspalackjai közül.

Viet elmondta:

Az aukció ötlete Daniel Monktól, a Cask World és a Rosewin Holdings italnagykereskedő cég munkatársától ered, és az árverést is ő szervezte meg. A palack nevével 11 brit felfedező úttörő teljesítménye előtt kívántak tisztelegni, akiknek képe az üveg címkéjén is szerepel.

A palack Viet kollekciójának legújabb tagja, amely a világ egyetlen teljes Macallan Fine and Rare gyűjteményét is tartalmazza.

Ennek egyik legritkább darabja az 1926-os Macallan, amelyből mindössze negyvenet adtak ki, és Viet három üveggel is rendelkezik belőle.

Egy palack közel 665 millió forintnak megfelelő összegért kelt el 2019-ben.

Emellett az üzletember tulajdonában van a világ legnagyobb konyakospalackja és a legöregebb whiskysüvege is, amely a feltételezések szerint közel százötven éves.