Minden idők egyik legértékesebb érméjével tisztelegnek a néhai II. Erzsébet előtt

Vasútállomás, II. Erzsébet, II. Erzsébet halála,
Commuters pass beneath a tribute image of Queen Elizabeth II as they travel through Kings Cross train station in London on September 10, 2022, two days after The Queen died at the age of 96. - King Charles III pledged to follow his mother's example of "lifelong service" in his inaugural address to Britain and the Commonwealth on Friday, after ascending to the throne following the death of Queen Elizabeth II on September 8. (Photo by ISABEL INFANTES / AFP)
Vágólapra másolva!
Mintegy 3,7 kilogramm aranyat és 6.426 darab gyémántot tartalmaz az a rendkívüli érme, amelyet II. Erzsébet néhai brit királynő emléke előtt tisztelegve, halálának első évfordulója előtt néhány nappal mutatott be  a Kelet-Indiai Társaság. Már most bizonyos, hogy ez minden idők egyik legértékesebb érméje.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Indiai Társaság egykor a brit gyarmatbirodalom délkelet-ázsiai területein zajló kereskedelmet irányította, jelentős hatást gyakorolva a térség történetének alakulására. A vállalat (pontosabban az annak nevét jogszerűen használó cég) napjainkban luxustermékeket gyárt, legújabb, egyedi produktuma pedig ez az igazán egyedi, óriási érme, melynek átmérője nagyobb, mint a hivatalos amerikai versenyeken használt kosárlabdáké:

A cég szerint az érme 23 mllió dollárt, azaz nagyjból 8,1 milliárd forintot ér.

A vállalatnál egyébként művészeti alkotásként tekintenek az érrmére, ami nem pusztán tiszteleg a néhai brit uralkodó előtt, hanem valódi luxust testesít meg. Az érme közepén lévő érme önmagában nagyjából 1 kg súlyú, amit tucatnyi, 24 karátos aranyból készült érme ölel körbe gyémántberakásra ültetve.

A társaság a "The Crown" névre keresztelte a műtárgyat, aminek elkészítése több mint 1 éven át tartott. Érdekesség, hogy terveit II. Erzsébet még jóváhagyta, nem sokkal halála előtt. A cég szerint az érme rendkívüli értékét az indokolja, hogy sem a kivitelezés, sem az alapanyagok kapcsán nem kötöttek semmilyen kompromisszumot, a műtárgyon a legjobb brit, indiai, szingapúri, német és srí lankai művészek és specialisták dolgoztak.

A The Crown-t most leplepzték le, és a Kelet-Indiai Társaság várakozása szerint a jövőben akár

a világ legértékesebb érméje cím Guiness rekordját is megkaphatja az alkotás.

A világ jelenleg legdrágábban eladott érméje a rendkívül ritka 1933-as anerikai "Double Eafle" érme, amely a Sotheby's 2021-es aukcióján 18,9 millió dolláros leütési áron kelt el.