Megfordulóban van a trend az ingatlanpiacon

ingatlan, lakás, vásárlás, lakásvásárlás, eladó, város, 2022
eladó lakás illusztráció
Vágólapra másolva!
Újra növekvő érdeklődés mutatkozik az ingatlanpiacon, a számok szerint középtávon folytatódhat az erősödés.
Vágólapra másolva!

A trendfordulót már felfutás követi az ingatlanpiacon a Duna House friss ingatlanbarométere szerint. Ezt mind az ingatlan-, mind a jelzálogpiaci adatok és a cégcsoport ügyfélaktivitási mutatói is jelzik. A növekvő CSOK-os érdeklődés már az adásvételek számában is látható.

A múlt hónap 8213 adásvétele az idei évben a második legnagyobb adata, és bár a múlt év azonos időszakához képest ez még 16 százalékos csökkenés, júliushoz képest már 35 százalékos növekedésnek felel meg. Jóllehet az augusztus historikusan aktívabb hónap, mint a nyár közepe. Ám a mostani növekedés túlmutat a szokásos ugráson.

A növekedés ráadásul folytatódhat a következő hónapokban is a legfrissebb CSOK-enyhítés hatására.

Az ingatlanközvetítő az év hátralevő részében a tavalyinál erősebb ingatlanpiacra számít, amit a hitelpiaci adatok is megerősítenek.

Trendfordulót jeleznek az ingatlanpiac nyári adatai Fotó: Csudai Sándor - Origo

A panellakások árszintje idén augusztusban korrigált, miután tavaly a rezsivédett címke hajtotta ezen lakások négyzetméterárait, így a múlt hónapban országszerte stagnálás vagy enyhe csökkenés volt tapasztalható, ami alól csak az előző év azonos időszakához képest 7 százalékos emelkedés volt az árakban. Vidéken 4-5 százalékot változtak az irányárak, amihez 5-6 százalékos vevői alku társult, míg Budán az erősebb vevői alku vitte lejjebb a négyzetméterárakat.

A téglaépítésű lakások vidéken 3-5 százalékkal lettek drágábbak a tavalyi szinthez képest augusztusban, míg az irányárak 7 százalékot változtak mind a keleti, mind a nyugati országrészben, 8-9 százalékos alku lehetősége mellett.

Az elkelt budai téglaépítésű lakások négyzetméterára meghaladta az 1 millió forintot, míg a belvárosi lakásoknál ez 950 ezer forint körül mozgott. A legjelentősebb irányárváltozást a pesti és a belvárosi ingatlanok esetében mutatták az adatok. Az alku a fővárosi téglalakások esetében területtől függetlenül 5 százalék volt.

Az ingatlanok forgásai sebessége a pesti belváros kivételével minden ingatlantípus esetén lassult tavaly augusztushoz képest.

Leggyorsabban a Duna House által közvetített lakások közül a panelek keltek el a cég augusztusi adatai alapján, míg a belvárosi téglalakások már a korábbinál egy hónappal gyorsabban, kevesebb mint 5 hónap alatt keltek el.

Budapesten a vevők 29 százaléka befektetési céllal vásárolt, amit a vásárlások több mint negyedét jellemző nagyobb lakásba költözés követett mint legnépszerűbb vevői cél.

Az adásvételek 20 százalékát adták az első lakást vásárlók, ami 4 százalékpontos növekedést jelent. Erre a célra átlagosan 41 millió forintot költöttek, míg a befektetési célú vásárlók 55 millió forintot fordítottak az ingatlanok megvételére.

A múlt hónapban vidéken is a befektetések jelentették a legfőbb motivációt (27 százalék), amit 25 százalékos aránnyal az első lakást vásárlók követtek. Vidéken erre a célra átlagosan 31 millió forintot, befektetési célra 32 millió forintot szántak a vásárlók.