Gazdaságtörténeti bravúr: újra egy számjegyű az infláció Magyarországon!

benzin, benzinár, benzin ár, benzinkút, árstop, benzinárstop eltörlés, gázolaj, dízel, üzemanyag, üzemanyag ár, ársapka, piaci ár, 95-ös benzin, hivatalos piaci üzemanyag ár, benzin árak, gázolaj árak, üzemanyagárstop vége, 2022.12.07. Budapest,
Vágólapra másolva!
Teljesült a kormány év elején kitűzött célja: másfél év után újra tíz százalék alatt van a fogyasztói áremelkedés hazánkban, ami egyértelműen gazdaságtörténeti bravúr. Fontos mérföldkőhöz is érkeztünk, ugyanis már nem az élelmiszerek határozzák meg az árdinamikát.
Vágólapra másolva!

Októberben átlagosan 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak, szeptemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal, ezzel eldőlt, hogy

másfél év után ismét 10 százalék alatt van az infláció Magyarországon, azaz teljesült a kormány év elején kitűzött célja.

Januárban tetőzött a drágulás, azóta ez volt a 9. hónap, hogy csökkent az infláció.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa előzőleg azt jósolta, hogy a pénzromlás mértéke a szeptemberi 12,2 százalék után a múlt hónapban éves bázison 10,3 százalékos, havi alapon pedig 0,2 százalékos lehetett.

Tehát a mai adat egyértelműen meglepetés, ami az üzemanyagok árcsökkenésének tudható be. Ráadásul beigazolódott az a Világgazdaság korábbi feltételezése is, hogy nincsen árnyomás a magyar gazdaságban, ugyanis már a negyedik egymást követő hónapban mutatott a havi maginflációs index alacsony, 0,3 százalékos értéket.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Augusztusban még feljebb tolta a teljes inflációs pályát az üzemanyagok drágulása, emiatt úgy tűnt, hogy nem októberben, hanem csak novemberben lesz 10 százalék alatt a pénzromlás üteme. Hogy nem így lett végül, az az üzemanyagok árcsökkenésének köszönhető, a KSH szerint

októberben 3,8 százalékkal lettek olcsóbbak az üzemanyagok, ami képes volt kompenzálni a nyári drágulást.

Még szeptember végén ült le Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az üzemanyag-kereskedőkkel; bár sok részlet nem ismert a tárgyalásról, annyit azonban tudni lehet: a kormány kérése az volt, hogy legalább a régiós középmezőny szintjére csökkentsék az áraikat, illetve az árstop kivezetése után megemelt árréseiket.

A tárgyalásnak meg is lett a hatása, azóta a benzin mintegy 60 forinttal, a gázolaj pedig 40 forinttal lett olcsóbb.

A tojás, a liszt és a sajt ára is csökkent

Ami a részletes adatokat illeti, az élelmiszerek ára az előző évhez képest 10,4 százalékkal emelkedett októberben, ezen belül leginkább a cukoré, de a tojás ára 16,9, a liszté 15,4, a sajté 6,4, a margariné 4,2 százalékkal csökkent.

A háztartási energia 16,1 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,4 százalékkal kevesebbet, a tűzifáért 5,4, a palackos gázért 4,7 százalékkal többet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 30,2 százalékkal nőtt.

Szeptemberhez képest olcsóbb lett a margarin, a cukor és a liszt

A fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek szeptemberhez képest.

Az élelmiszerek ára pedig átlagosan 0,1 százalékkal mérséklődött, ezen belül a margarin 2,5, a sajt 1,2, a cukor 1,1, a liszt 1,0 százalékkal kevesebbe, a csokoládé, a kakaó 2,2, az alkoholmentes üdítőitalok 0,7 százalékkal többe kerültek. A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal csökkent. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 3,2 százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a tűzifa ára 1,2 százalékkal csökkent, a vezetékes gázé nem változott.