Németországban betilthatják a prostitúciót

Nuremberg, Németország, red, light, district, vörös, lámpás, negyed,
17 March 2020, Bavaria, Nuremberg: The red-light district around the Nuremberg Frauentor presents itself as little lit and inanimate. Sex work - whether in a brothel or in an escort service - requires a lot of physical contact. Therefore prostitutes and their clients are particularly at risk of infection. Brothels are now having to close due to the Corona crisis. Photo: Daniel Karmann/dpa (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem véletlen, hogy Németországot "Európa bordélyházának" is hívják. Az egyes városokban rengeteg prostituált dolgozik, akiket futtatóik kegyetlen körülmények között tartanak. Megverik, fenyegetik és minden pénzüket elveszik.  
Vágólapra másolva!

A német közéletben most a szex vásárlásának betiltását követelik több mint két évtizeddel azután, hogy az ország először legalizálta a prostitúciót, miután

egyesek arra figyelmeztettek, hogy az ország "Európa bordélyházává" válhat.

A nürnbergi vörös lámpás negyed Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

A prostitúciót 2002-ben legalizálták Németországban, bár a gyakorlatban ezt helyi szintén még nem szabályozták teljesen. A korábbi szabályozás visszaállítását követelik szerint a 2002-ben hozott törvény nem érte el a célját, mert nem lettek jobbak a prostituáltak munkakörülményei. A német kormány még 2007-ben jelentést adott ki a törvény hatásáról, és megállapította, hogy a prostituáltak mindössze 35 százaléka számára javultak valamelyest a munkakörülmények.

Egyes német politikusok szerint az ország 250 000 prostituáltja közül a legtöbbnek a gyakorlatban a mai napig nem javult a helyzete.

Dorothee Bär, az ellenzéki CDU-CSU frakciószövetség helyettese szerint az országban dolgozó prostituáltak többsége külföldi, akiknek nincs hivatalos munkavállalási engedélyük. Éppen emiatt a kizsákmányolás veszélyének is ki vannak téve.

A hamburgi vörös lámpás negyed Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bodo Marks

minderről a Bildnek beszélt a politikus.

Olaf Scholz Németország kancellárja szintén a prostitúcióval kapcsolatos szabályok és törvények szigorítását sürgette.

Az ellenzékben lévő jobbközép CDU-CSU az úgynevezett skandináv modellt akarja átvenni, ahol a szex megvásárlásáért büntetőeljárás indulhat, de a prostituáltakat nem vonnák felelősségre.

Forrás: Daily Star