Egyre több méregdrága műalkotás úszik a világ tengerein

Bashrah Breeze, Saddam Hussein, Bászrai szél, Szaddám Huszein luxusjacht, hajó, yacht, jacht
This image shows a lounge inside the Basrah Breeze, a private yacht that was owned by former Iraqi dictator Saddam Hussein, now moored in the Shatt al-Arab waterway, in Iraq's southern city of Basra, on March 2, 2023. - The vessel, which was never used by Saddam Hussein, measures 82 metres and is four storeys high. It is equipped with swimming pools, a mosque and a missile launcher. (Photo by Hussein FALEH / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egyedi tervezésű, csúcstechnológiával felszerelt luxushajók igazi műalkotásnak számítanak. Nem csoda, ha valódi presztízsszimbólumok a szupergazdagok számára. Hiába a csillagászati áruk, évről-évre egyre többet adnak el ezekből a luxushajókból.
Vágólapra másolva!

Három milliárd forintot ért az idén februárban az Óbudai-szigetnél kiégett Mangusta-80 nevű jacht, amelynek a belterét a Versace tervezte. Számos más luxuscikkel és szolgáltatással együtt egyre nő a méregdrága hajók iránti kereslet.

A luxus, a mérnöki munka és a kifinomult művészi tervezés találkozik a legdrágább hajókban, amelyek értéke a több milliárd dollárt is elérheti.

Az áruk mellett a fenntartási költségük is csillagászati. A szupergazdagoknak úgy tűnik, hogy a luxus soha nem lehet túl drága, hiszen évente akár több tízmilliárd dollárt is hajlandóak elkölteni luxus tengerjárók vásárlására és fenntartására.

Világszerte egyre nő a méregdrága hajók iránti kereslet Forrás: AFP/Hussein Faleh

A luxusjachtok birodalmában létezik számos pazarul berendezett, úszómendencével, színházteremmel, helikopter-leszállóval felszerelt hajó. A világ egyik legnagyobb ilyen hajója, a Radiant, amelynek becsült értéke 320 millió dollár (111 milliárd forint), és amelyet a Lürssen luxushajó-gyártó épített még 2009-ben. A hajó utasait rakétavédelmi pajzs és hangfegyver arzenál védi.

Steven Spielberg Seven Seas nevű jachtja 200 millió dollárba (69 milliárd forint) kerül, amellyel tíz éve földkörüli útra ment. A hajót heti 1 millió dollárért (346 millió forint) egyébként bárki ki is bérelheti - írja a Világgazdaság.

A világ legdrágább és legextravagánsabb luxushajójának tartott, közel 5 milliárd dollárt érő, arannyal borított és drágakövekkel kirakott History Supreme-t, a brit Stuart Hughes hajógyártó cég gyártotta, és az elkészítése három évig tartott.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.