Nagyon rossz hírt kaptak a kávé- és csokoládékedvelők

hajó,vitorlás,szállítmány,kávé
Vágólapra másolva!
Júniusban érvénybe lépett egy új uniós szabályozás, amelynek alapján tilos részben vagy egészben erdőirtásra visszavezethető termékekkel kereskedni az Európai Unió területén. Egyelőre sok a homályos pont a rendelet teljesítésével kapcsolatban, de az már szinte biztosra vehető, hogy a fogyasztóknak meg kell majd fizetni az uniós zöldítés árát, vagyis emelkedni fog többek között a kávé és például a csokoládé egyik alapanyagának számító kakaó ára.
Vágólapra másolva!

Az EU raktáraiban tárolt több százezer tonna kávé és kakaó semmisülhet meg az Európai Unió idén júniusban hatályba lépett „erdőirtási törvénye" miatt – hívta fel a figyelmet az Intercontinental Exchange (ICE), az egyik legfontosabb kávé- és kakaótőzsde, valamint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közös ügynöksége, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC).

A két szervezet arra mutatott rá, hogy a jogszabály hatályba lépett ugyan június 29-én, de 2024 végéig még egy átmeneti időszak van érvényben ezzel kapcsolatban. Jövő év végéig van idő arra, hogy az uniós raktárakban lévő, jogszabálynak nem megfelelő forrású kávét és kakaót az EU-n kívül értékesítsék, végső esetben pedig megsemmisítsék.

Komoly nehézségeket és fennakadásokat okozhat majd, hogy a gyártók még mindig nem tettek túl sokat azért, hogy a termékeik megfeleljenek az új szabályoknak.

Egy új uniós szabályozás miatt emelkedhet a kávé ára Forrás: Tim Mossholder / Unsplash

Az ICE leszögezte, a tárolt árukkal kapcsolatban várható zűrzavar egész biztosan hatással lesz az ágazat egészére, a hatékony kockázatkezelésre. Fennakadásokat okozhat az ellátási láncon belül, amelyet a termelőtől egészen a fogyasztóig minden szereplő megérezhet - írja az Economx.

A vásárlók elsősorban a pénztárcájukon érezhetik meg az új uniós szabályokat.

„A piaci árakon ezen folyamatban lévő szabályozások nem közvetlenül hagytak nyomot. Az viszont, hogy a globális kereskedelemben az EU élharcosként elindul ezen az úton, mindenképpen hozzáadott értéket jelent, amit fogyasztóinknak meg kell majd fizetniük" – nyilatkozta az Economxnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

A világ legjelentősebb kakaótermelő országai közé tartozó Elefántcsontparton és Ghánában elterjedt az erdőirtás Forrás: Shutterstock

Mi az új uniós szabályozás lényege?

A június 29-én hatályba lépett 2023/1115/EU uniós rendelet alapján EU területén többek között

  • pálmaolajjal,
  • marhahússal,
  • faanyaggal,
  • kávéval,
  • kakaóval,
  • gumival,
  • szójával,
  • csokoládéval,
  • bútorral vagy
  • nyomtatott papírral

kereskedő vállalatoknak biztosítaniuk kell, hogy a termékük nem hozható összefüggésbe erdőirtással, az alapanyag nem ilyen területen termett vagy tenyésztették.

Habár az uniós rendelet nem nevezi meg Brazíliát mint az intézkedés célpontját, a szakértők szerint egyértelmű, hogy a háttérben az amazonasi esőerdő drámai visszaszorulása áll.

Ugyanakkor természetesen nem lehet megfeledkezni a világ kakaótermelésének mintegy 70 százalékáért felelős Elefántcsontpartról és Ghánáról sem. Ezekben az országokban márpedig elterjedt az erdőirtás és a gyermekmunka, ami a fenntarthatósági problémák mellett számos etikai problémát is felvet.