Ez a cég gyártja a világ legtöbb pénzét

De La Rue, brit cég, székhelye az angliai Basingstoke-ban található, biztonságos digitális és fizikai megoldások, nagy brit bankjegygyártó,
Basingstoke, UK - January 17, 2021: Headquarters of the bank note and passport printers De La Rue in the Viables business park in Basingstoke, Hampshire.
Vágólapra másolva!
A De La Rue a világ egyik legnagyobb pénzgyártó vállalata. A legtöbb pénzt Nagy-Britanniának gyártják – ott is van a központjuk –, de más országoktól is kapnak megbízásokat. Többek között olyan kisebb országoktól, amelyeknek nem érné meg állami pénzverdét fenntartani. A nagy múltú cég eredetileg játékkártyákat gyártott, a mostani üzlet persze jóval kifizetődőbb, még ha az elmúlt években valamivel kisebb is volt a nyereségük. 
Vágólapra másolva!

A brit De La Lue nevű vállalatot 1821-ben alapították. Az eredetileg játékkártyák gyártásával foglalkozó vállalat az első állami pénzgyártási megbízásait elnyerve, fokozatosan bővítette tevékenységét. Napjainkra komoly referenciákkal bír a magas biztonsági előírások szerint készülő okmánygyártások – például útlevélgyártás –, illetve új, bankjegy-biztonsági megoldások, a pénzhamisítás elleni védekezés technikáinak területén is.

A De La Rue központja az angliai Basingstoke-ban (2021-es felvétel) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 BasPhoto/Shutterstock. No use without permission./Basphoto

A kibocsátok felének bedolgozik

Napjainkban mintegy 169 hivatalos állami pénzkibocsátó létezik a világon, lényegében az egyes országok jegybankjairól van szó. Ezekből a De Lau Rue-nak folyamatosan 80-90 intézménnyel van megállapodása. Ez nem minden esetben teljes bankjegygyártást jelent, van, hogy csak tervezői szolgáltatást vállal, vagy egy új bankjegy hamisítását megnehezítő megoldást szállít. De a brit vállalat így is elmondhatja magáról, hogy a világ jegybankjainak felénél van ott beszállítóként.

A világ minden 28. bankjegye nyomdagépeiken készül

Évente világszerte 170 milliárd darab (azaz 170 ezer millió) bankjegyet gyártanak.

Ebből 18-20 milliárd darabot az erre kiválasztott magánvállalatok állítanak elő, és nem az állami pénzverdék.

A De La Rue pedig ennek a hatalmas piacnak a nagyjából harmadát uralja, összesen évente 6 milliárd darab bankjegyet állítanak elő. A legnagyobb bankjegygyáruk Máltán működik, a létesítményben 35-40 millió darab bankjegyet tudnak havonta gyártani.

Nagyoktól az egészen kicsikig

A legnagyobb gazdaságok – Amerika, Kína, India, Brazília – központi bankjai általában saját pénznyomdákkal rendelkeznek, bár előfordul, hogy a vállalat ilyen országtól is kap megbízást. Az angliai üzlet pedig állandó, hiszen a Bank of England a De Lau Rue-nak ad évente legalább egyszer egy átfogó megbízást bankjegyek előállítására.

Sok megbízást azonban a kisebb országoktól nyernek el, melyeknek megéri kiszervezni az új és biztonságos bankjegyeik gyártását, mintsem saját pénzverdét nyitni vagy a kor kívánalmaihoz igazítottan mindig fejleszteni azt. A De La Rue első bankjegyes megbízását is brit gyarmati területek bankjegy-előállítására nyerte a 19. század első felében, napkainkban pedig a brit font mellett a cég készíti a Fidzsi-szigetek és Barbados saját dollárait, a katari riált, Srí Lanka rúpiát, és több tucat kisebb állam törvényes fizetőeszközének fizikai pénzeit. Akkor is a De La Rue-t keresik a kisebb országok, ha új pénzt vezetnek be. Például

amikor a világ legfiatalabb állama, Dél-Szudán 2011-ben kikiáltotta függetlenségét, a brit céghez fordult saját pénz előállítása miatt,

illetve amikor a Szaddám-rezsim bukása után Irakban volt igény új bankjegyekre, az ottani döntéshozók szintén a De La Rue mellett voksoltak.

A dél-szudáni 50 fontos:

Az egyetlen cég, mely örül az inflációnak?

Annak ellenére, hogy a világ számos régiójában folyamatos a különféle elektronikus illetve digitális fizetési megoldások térhódítása, a világ egyre nagyobb mennyiségben igényli a készpénzt. Például 2020-ban az Egyesült Államokban és az eurózónában és 10 százalékkal több készpénz volt forgalomban, mint a megelőző évben. Csak Amerikában évente 1-2 milliárd darabbal nő a forgó bankjegyek száma.

A koronavírus-járvány ugyanakkor némileg fékezte a készpénzhasználatot, illetve az egyre nagyobb mennyiségre vonatkozó készpénzigényt.

A járvány után, illetve az orosz-ukrán háború kitörésével mindenütt emelkedésnek induló infláció ugyanakkor újra növelte a készpénz iránti igényt.

Egyre nő a világ készpénzigénye Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 T. Schneider/Shutterstock. No use without permission./T. Schneider

Ennek papírforma szerint a De La Rue-nál csak örülhetnek, hiszen ha az országokban több bankjegyre van szükség, az több megbízást jelent. Ám ez nem mindig van így. A költségek emelkedése és a vártnál kevesebb új megrenelés miatt a De La Rue bevételei jócskán a remélt alatt maradtak, 2022-ben például 2,1 százalékkal, 280,9 millió fontra csökkentek 2021-hez mérve. 2023 májusában a vállalat újabb figyelmeztetést adott ki a várható profitcsökkenés miatt, akkori igazgatótanácsa pedig lemondott. Kommentárok szerint a De La Rue az a cég, melyre nézve a koronavírus-járvány utóhatásai veszélyesebbek, mint maga a járvány. Pedig - ahogy az Origo megírta - a vállalat számára sokáig az is kecsegtető volt, hogy az országok a jövőben gyakrabban cserélik le bankjegyeiket mint korábban, a fertőzések terjedésének lassítása céljából.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Robert Schmiegelt/Geisler-Fotopr