Milliárdokat kérnek egy szombathelyi kastélyért

Ingatlanpiac
Vágólapra másolva!
A magyar ingatlanpiacon történelmi nagyságúra nyílt az olló 2023-ban a legolcsóbb és legdrágább eladó ingatlan között: 38 ezerszeres volt a különbség az ingatlan.com közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

A kínálatban megtalálható ingatlanok között új rekorder egy szombathelyi kastély, amelyért 30 millió eurót kérnek. Hasonlóan magas összegre eddig nem volt pélfa a lakóingatlanok piacán - emelik ki, hozzátéve,

hogy a legolcsóbb eladó ingatlan egy 50 négyzetméteres putnoki borház, amely 300 ezer forintért várja vevőjét.

A legolcsóbb és legdrágább eladó ingatlan közötti árkülönbség így több mint 38 ezerszeresre nőtt.
Az év legolcsóbban eladott ingatlana egy 100 négyzetméteres mezőtárkányi ház volt, amely 1 millió forintért került az új tulajdonoshoz. A legdrágább eladott ingatlan egy római-parti luxusvilla volt,

amely több mint 700 millió forintért cserélt gazdát.

Forrás: Origo

- olvasható az ingatlan.com közleményében.

A magyar tulajdonban lévő ingatlan.com Magyarország piacvezető ingatlanhirdetési portálja. Évente több mint 120 ezer magánszemély és több mint 9000 ingatlanközvetítő hirdet a weboldalon, amely havonta több mint 3,5 millió látogatóval rendelkezik.

A lakáspiac megváltozott ebben az évben. Elsősorban a visszafogott kereslet és a bővülő kínálat eredményeként egyfajta új egyensúlyi helyzetbe került. Tavasszal úgy kalkuláltak a Magyar Nemzeti Banknál, hogy az építési engedélyt szerzett, de még el nem indított fővárosi társasházi lakásfejlesztések bővülése növekedési tartalékot jelenthet a kereslet visszatérése esetén. Nyárra a piaci dinamika is megváltozott: jelentősen visszaesett az érdeklődés a használt házak, illetve az exkluzív, drága lakások iránt. Eközben a szakértők azt állították, hogy erőre kaphat a lakáshitelezés. Egyébként a lakáspiaci forgalom csökkenése és a kínálat fokozatos bővülése 2022 elején kezdődött. A tavalyi utolsó negyedéves árcsökkenés után az idei első negyedévben még emelkedtek a lakásárak, de a KSH adatai szerint a szokásos év eleji drágulás lendülete idén már elmaradt. Ennek a lakáspiaci fordulatnak örülhettek a vevők.