A BBC eladja a több évtizedes múltú híres Albert teret

Albert, Square, Walford, London, EastEnders',
Albert Square, Walford, London, January 2001. Aerial view of the film set for Albert Square in Walford, the fictional setting of the popular BBC TV soap opera, Eastenders. Artist: Unknown. (Photo English Heritage/Heritage Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A BBC 70 millió fontért eladja az EastEnders szappanopera a hertfordshire-i Watfordban található híres Albert téri díszletét a francia Axa cégnek, ugyanis a műsorszolgáltató financiális gondokkal küzd.
Vágólapra másolva!

Az EastEnders egy brit televíziós szappanopera, amelyet 1985 februárja óta sugároz a BBC One. A műsor a London East Endjén található Walford fiktív városrészben játszódik,
és a helyi lakosok és családjaik mindennapi életét követi nyomon. Központi helyszíne a Walford fiktív városrészben található szintén fiktív viktoriánus Albert tér. A tér a század előtt épült, és negyvenhat viktoriánus sorházból, egy kocsmából, kertekből és egy piacból áll.

Az Albert tér egykor nem volt több, mint egy lejtős sár- és homokfolt a BBC stúdiójának hátsó telkén, a hertfordshire-i Elstree-ben. A tér az egyik legnagyobb külső díszlet volt, amelyet valaha brit televíziós produkciókhoz építettek. Ez olyan grandiózus projekt volt, hogy az ebben részt vevők úgy érezték nem is egy televíziós produkción, hanem egy nagyjátékfilmen dolgoznak.

Az EastEnders szappanoperából ismert Albert tér Forrás: Getty Images/Historic England/Heritage Images

A BBC azonban most úgy döntött, hogy megválik ettől a híres és több évtizedet is megélt tértől, és eladja a francia Axa biztosítótársaságnak, méghozzá 70 millió dollárért.

Ettől függetlenül a BBC 25 évre visszabérli a létesítmények egy részét, és még jövőre is forgatni fog itt. A műsorszolgáltató 2022-ben kezdte értékesíteni a helyszínt, miután a kormány az infláció meredek emelkedése miatt két évre befagyasztotta a műsorszolgáltatási díjat. A BBC vezetősége azt reméli, hogy a BBC Studios részlegén keresztül történő műsorok készítésével és értékesítésével tud majd pénzt szerezni.

A Queen Victoria Public House az Albert tér fő látványossága Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Tim Roney

Az Elstree Centre eladása része volt a BBC ingatlanportfóliójának folyamatban lévő felülvizsgálatának, amelynek célja, hogy a licencdíjfizetők számára a lehető legjobb minőséget biztosíthassák.

Az EastEnders-beli Butcher/Jackson nappali Forrás: Wikipedia

Az Origo beszámolt arról is, hogy London teljes mása épül fel Kínában.

Forrás: Daily Star