MNB: Nem kezdeményeztük az elnökre vonatkozó szabályok megváltoztatását

koronavírus vírus járvány magyar nemzeti bank mnb 2020 koronavírus járvány budapesten
2020 koronavírus járvány budapesten
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank már korábban is határozottan cáfolta azt a téves sajtópletykát, miszerint a jegybankelnök mandátumára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna - közölte a jegybank.
Vágólapra másolva!

A mindenkori elnök megbízatásáról a 2013. évi CXXXIX. törvény rendelkezik, amit a jegybank messzemenőkig tiszteletben tart, és aminek az elnöki mandátumra vonatkozó kitételei már 2019-ben ismertek voltak, hiszen a jegybank elnöke és a miniszterelnök már akkor határozottan leszögezték, hogy nem tartják elfogadhatónak a jegybanktörvény személyes okokból történő módosítását. Ebből következően teljesen alaptalan az az újra előkerülö állítás is, miszerint a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek bármilyen sérelme lenne a kormány vagy a miniszterelnök irányába – olvasható a jegybank közleményében.

MNB: Nem kezdeményeztük az elnökre vonatkozó szabályok megváltoztatását Fotó: Polyák Attila - Origo

Az MNB és a kormány által követett gazdaságpolitika között elvi ellentét van, ebben a vitában pedig az MNB szakmailag megalapozott, egyértelmű álláspontot képvisel, nem pedig személyes sérelmek alapján alakítja ki véleményét.

Az MNB határozottan megkér minden sajtóorgánumot, hogy ne terjesszenek hamis állításokat légből kapott pletykák alapján, akik pedig már nyilvánosságra hoztak ilyen állításokat, azoktól azonnali helyreigazítást kér - fogalmazot a jegybank.