Két betűn múlik egy szigetország sorsa

Niue parányi szigetének tengerpartja
Niue parányi szigetének tengerpartja
Fotó: fearlessRich/Wikipedia
Vágólapra másolva!
Évente 2 millió dollár bevételt remél a parányi Niue állama abból, ha a bíróság neki ítélné a .nu domain végződés kezelési jogát.
Vágólapra másolva!

Az internetoldalak domain végződései igen értékesek. 

Egy könnyen megjegyezhető domainnév esetén a végződések nagyon komoly bevételhez járulhatnak hozzá, nem csak vállalatok, hanem országok esetében is, egyúttal a felhasználók számára is tájékozódási pontot képviselnek az interneten.

Például az origo.hu esetében a ".hu" domain végződésből egyételműen látni, hogy egy magyarországi vonatkozású oldalról van szó.

Ezeket az előnyöket szeretné megszerezni magának egy parányi csendes-óceáni szigetország is, Niue. Az alig 262 négyzetkilométer területű, Csepel-sziget nagyságú földdarabot nagyjából 2000-en lakják. Az aprócska ország Új-Zéland társult állama, így államfője formailag III. Károly. Mindazonáltal Niue vezetése azt szeretné, ha a digitális világban független lenne, saját domain végződéssel.

A sziget fekvése:

Niue hosszú ideje folytat küzdelmet azért, hogy a .nu végződést kizárólagosan, országjelzőként használhassa az internetes oldalak címeinél. Ez most azért nincs így, mert az internet őskorában, az 1990-es években, egy amerikai üzletember lecsapott a végződésre. Azóta pedig főként skandináv országokból jegyeznek be tartománycímeket .nu végződéssel, Dániában, Hollandiában, és főként Svédországban. Svéd nyelven ugyanis a "nu" szócska a "most" kifejezésnek felel meg, az ezzel bejegyzett weblapcímek üzletileg könnyebben lehetnek sikeresebbek.

Jelenleg a Swedish Internet Foundation nevű közszolgálati szervezet kezeli a .nu domaint.

Niue bírósági úton szeretné magához rendelni annak használatát, és egyúttal 30 millió dollár kártérítést kapni a svéd domainkezelőtől az eddigi bevételkiesésért. 

A sziget vezetése emellett úgy számol, hogy a .nu domainvégződés használatával évente mintegy 2 millió dollár (kb. 720 millió forint) bevételre tehetnének szert a jövőben, ami óriási jelentőségű lenne az aprócska sziget számára.

A Niue által indított eljárást egy svéd bíróság tárgyalja.

Niuén egyébként nem titkolják, hogy a saját domain megszerzése egyúttal segítené őket függetlenségi törekvéseikben, egyúttal jelenlegi kissé kusza jogi státuszuk rendezésében. 2022-ben az Egyesült Államok függetlennek ismerte el Niuét, a szigetország azóta is törekszik teljes szuverenitásának elnyerésére, és kérvényezné felvételét az ENSZ tagállamai közé.