Kirúgták a Boeing 737-es gépekért felelős főnökét

Boeing, vállalat, repülőgép, repülés
RENTON, WA - MARCH 11: The Boeing 737 factory is pictured with a 737 on the doors, on March 11, 2019 in Renton, Washington. Boeing's stock dropped today after an Ethiopian Airlines flight was the second deadly crash in six months involving the Boeing 737 Max 8, the newest version of its most popular jetliner. (Photo by Stephen Brashear/Getty Images)
Fotó: Stephen Brashear
Vágólapra másolva!
Azonnali hatállyal elbocsátották a Boeing amerikai repülőgépgyártótól azt a felsővezetőt, aki a vállalat 737-es programjáért felelt, emellett a rentoni üzem irányítója is volt. Az elmúlt hónapokban több probléma merült fel a vállalat gépei körül, és nyilvánvalóvá vált, hogy a cég illetve beszállítói komoly minőség ellenőrzési hiányosságokkal küzdenek.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal az Alaska Airlines balesete után elbocsátották a rentoni üzem vezetőjét, egyben a 737 MAX program irányítóját a Boeing-től. A fejleményről a vállalat belső elektronikus feljegyzésére hivatkozva írt a Seattle Times.

A lap szerint a döntésről a cég kereskedelmi repülőgépeket gyártó divízójának vezetője értesítette a dolgozókat. A források szerint a most távozó, a felsővezetők közé tartozó Ed Clark 18 éve dolgozott a vállalatnál. 

Formailag a vállalat köszönetét fejezte ki eddigi munkájáért, de a Seattle Times úgy értesült, hogy Clark azonnali távozása nem a saját döntése volt.

Clark helyére a 737-es gépek átadásáért felelős alelnök, Katie Ringgold kerül írja az Airportal. Ringgold nem mérnöki, hanem közgazdasági végzettséggel rendelkezik.

A vállalat emellett megnyitott egy új vezetői pozíciót is, melynek betöltője a kereskedelmi repülőgépek minőségbiztosításáért felel majd.

Ahogy az Origo megírta, az Alaska Airlines balesetét követően több problémát találtak a MAX-családba tartozó egyses repülőgépeknél. 

Később a Boeing vezetője maga is elismerte, hogy minőségbiztosítási hiányosságokkal küzdenek.

 A probléma súlyát mutatja, hogy idénre a vállalat nem is jelölt meg átadási célszámot új kereskedelmi repülőgépekre. Ehelyett inkább a repülésbiztonsági kérdésekre és a minőség javítására koncentrálnak.