Szálloda lesz London ikonikus tévétornyából

Vágólapra másolva!
Egy amerikai szállodalánc megvette a London városképét meghatározó egyik épületet, a BT Towert.
Vágólapra másolva!

Londonnak számos emblematikus, világszerte ismert épülete van. Azonban sem a Szent Pál-székesegyházban, sem a Towerben nem lehet a turistáknak éjszakázniuk írja a New York Times. A BT Tower néven ismert, egykor telekommunikációs toronyként működő létesítményben viszont hamarosan igen, mivel szállodává alakítják.

A 177 méter magas tornyot az MCR Hotels vásárolta meg. A vállalat Amerika egyik legnagyobb szállodaüzemeltetője.

A vételár 275 millió font, azaz nagyjából 128 milliárd forint volt.

Az üzletről kiadott közlemény szerint a vevő kötelezettséget vállalt arra, hogy az épületet magas színvonalon működteti, és azon lesz, hogy hotellé átalakítva is növelje London turisztikai vonzerejét.

A BBC a hír kapcsán megkérdezett egy technológiai elemzőt, aki szerint a korábban televíziós műsorszórásra használt torony eladása egyben egy telekommunikációs korszak lezárásának is tekinthető. Hozzátette, hogy a torony fenntartása aránytalanul magas költséggel járt, és napjaink távközlési technológiáihoz már nem is igazán tekinthető praktikusnak.

BT Tower London, torony, BT, BTTowerLondon,
A BT Tower London egyik ikonikus épülete 2020-ban, a koronavírus-járvány idején - most szállodává alakítják át
Fotó: AFP/Justin Tallis

A Reuters felidézi, hogy a BT Towert 1965-ben adták át. A British Telecom 1984-ben megtörtént privatizációjáig Post Office Tower, azaz Postatorony néven hivatkoztak rá. Építésekor a II. világháború utáni felvirágzás egyik szimbólumának számított, ám jelentősége a távközlésben fokozotosan csökkent.

1971-ben terrorakciót hajtottak végre az épületben, a 33. emeleten robbant fel egy bomba. A támadás után a tornyot zárva tartották a látogatók előtt.

A Guardian összefoglalója szerint az épületet 2,5 millió fontért építették, ez ma 60 millió fontnak felelne meg.