Új milliárdosa lett Magyarországnak, de hogy érdemes felhasználni a lottófőnyereményt?

lottó, pénz, nyeremény
Vágólapra másolva!
A múlt héten az Ötöslottón minden idők legnagyobb nyereménye, 6,5 milliárd forint volt a főnyeremény, amit egy szerencsés játékos meg is nyert. A hirtelen jött gazdagság azonban a tapasztalatok szerint gyakran inkább problémákat szül, mintsem boldogságot. Nagy kérdés, hogy a nyertes mire használja fel a hatalmas nyereményt: féktelen költekezésbe kezd, kölcsönad fűnek-fának, vagy inkább az átgondolt felhasználás mellett dönt. A lottónyerteseket tanulmányozó szakértők egyetértenek abban: kulcskérdés, hogy a nyertes ezt az elképesztő összeget hogyan fekteti be. 
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint a legfontosabb, hogy ne ijedjünk meg a korábban soha nem látott számoktól, hiába szerepel sokkal több nulla az összegben, mint amit addig megszoktunk, a pénz kezelésére vonatkozó általános szabályok ugyanazok.

Sokan alapvetően azt tanácsolják, hogy ilyenkor a legjobb, ha a nyertes fél évig hozzá sem nyúl a nyereményéhez, hanem megvárja, amíg lehiggad az életében történt hatalmas változás után, és akkor megalapozottabb döntéseket tud hozni.

Az idei évtől szja-mentes a lottónyeremény

Az idei évtől a kenó- és a lottónyeremények egyaránt személyijövedelemadó-mentessé váltak Magyarországon. A kormány szándéka ezzel a rendelkezéssel a szerencsejátékosok játékkedvének növelése volt, amitől emelkedő bevételeket remél az államkassza. A korábbi szabályozás szerint a nyeremények minden esetben az szja-törvény szerint adóztak. Ez azt jelentette, hogy 15 százalékos levonás terhelte a nyereményt.

A lottónyeremény felhasználásakor befektetési szakértők szerint az alábbi szabályokat érdemes követni:

  • Az első és legfontosabb szabály, amit ajánlott betartani, ha bármilyen nagyobb összeghez jutunk hozzá, a diverzifikáció. Bármilyen biztosnak látszó befektetést is néztünk ki, soha ne tegyük fel a teljes összeget egy lapra. Kockázati szinttől és a pénzhez való várható hozzáférések dátumától függően érdemes egy ekkora összeget akár 10-12 helyen is eltérő futamidővel és befektetési eszközökkel kamatoztatni.
  • Egy ilyen pénzösszegnél a cél mindenkinek az, hogy a havi hozamból életünk végéig gondtalanul tudjunk élni. Ennél a szabálynál alkalmazzuk a kevesebb néha több elvet, azaz válasszunk biztonságos, garantált kamatokat és befektetési formákat, még akkor is, ha esetleg alacsonyabb hozammal kecsegtetnek. A pénz legnagyobb részét érdemes állampapírokba, valamint kötvényekbe vagy banki lekötésekbe fektetni. Ilyen összeggel a bankoknál már egyedi konstrukciókat kaphatunk.
Nagyon nem mindegy, mihez kezd a lottónyertes a hirtelen jött gazdagsággal Forrás: Shutterstock
  • 10 emberből 7 biztosan azt mondaná, hogy "én vennék 50 ingatlant és a bérbeadási díjból bőségesen eléldegélnék". Az ötlet jó, de a harmadik szabályként az javasolható, hogy bármibe is fektetünk, ne döntsünk egyedül. Az ingatlanüzlet pofon egyszerűnek tűnik, mégis annyian buktak már bele, hogy érdemes ez esetben is tapasztalt szakembert igénybe venni. De ugyanez igaz bármilyen más típusú befektetésre is, főleg ha a kockázatokat kell felmérni.
  • Csak az elért hozamon kockáztassunk. A negyedik szabály úgy szól, hogy nyugodtan kockáztassunk, tőzsdézzünk, ha érzünk rá késztetést, de ezt csakis az elért hozamból tegyük, ne pedig az alaptőkén (vagyis a nyeremény összegén) gyakoroljuk. Így nem csak azt kerülhetjük el, hogy pillanatok alatt elfogy a pénzünk, de - adott esetben - megérezzük a veszteség súlyát is, ami megtanít mérlegelni a kockázatokat.
  • Bárhova is visszük befektetni ezt a nagy összeget, törekedjünk arra, hogy csak olyan befektetést válasszunk, amit 100 százalékban értünk és a kockázatokat is elfogadtuk. Tanulván a korábbi brókerbotrányokból, kizárólag a Magyar Nemzeti Bank által regisztrált és lehetőleg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vagy a Befektető-védelmi Alap (BEVA) tagsággal rendelkező pénzintézetek közül válogassunk, és kerüljük el a túl szépnek látszó „sztárbefektetéseket".
  • Cash is king, vagyis a készpénz a király: legyen likvid, azaz gyorsan készpénzzé tehető rész a befektetéseink között. Ez olyan eszközöket jelent, amelyeket 1-2 nap alatt pénzzé lehet tenni komolyabb veszteség vagy költség nélkül. Ez jellemzően, de nem kizárólag rövid lejáratú állampapírokat jelent. Tartsuk ilyenekben a vagyon legalább öt százalékát minden körülmények között. Tekintettel az összeg nagyságára, az arány sokkal magasabb is lehet, de azért ne lépje túl a 80 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!