Több ezer állat rekedt egy hajó fedélzetén Ausztrália partjainál

Livestock transport ship animals cargo decks freight livestock pens sea ship side transport transportation voyage freighter haulage industry Livestock transport ship with open sided decks and metal pens for holding the animals during the voyage, close up
A képen egy élőállat-szállító hajó, egy hasonló jármű vesztegel Ausztáliában a hőségben a vörös-tengeri helyzet miatt
Vágólapra másolva!
Juhok és szarvasmarhák, összesen 16 ezer vágásra szánt állat van annak a teherhajónak a fedélzetén, amely egy nyugat-ausztáliai, hőségtől sújtott kikötőben rekedt. A Bahijah azt követően fordult vissza, hogy nem engedték belépni a Vörös-tengerre a húszik jelentette fenyegetés miatt. A hőségben a hatalmas mennyiségű élőállat jókora közegészségügyi kockázattá válhat.
Vágólapra másolva!

A Bahijah nevű élőállat-szállító hajó még január 5-én hagyta el a nyugat-ausztráliai Fremantle kikötőjét , hogy rakományát a Közel-Keletre szállítsa. Ahogy a hivatalos közlések és a Vessel Finder adatai is megerősítik, most ugyanabban a kikötőben vesztegel:

A Bahijah élőállat-szállító hajó egy nyugat-ausztráliai kikötőben vesztegel Forrás: Vessel Finder

A hajót azután utasította az eredeti útvonaláról való letérésre az üzemeltetője és az állatokat exportáló ausztrál vállalat, hogy felerősödtek a jemeni húszi lázadók támadásai a Vörös-tengeren áthaladó teherhajók ellen.

Az akciókra a térségben állomásozó amerikai és brit erők célzott csapásokkal felelnek. Így a Vörös-tenger kifejezetten veszélyes helynek számít, amelyen az áthaladást a Szuezi-csatorna irányába a legtöbb tengeri fuvarizó vállalat már nem vállalja egy ideje, és inkább a Jóreménység-foka felé kerülnek.

A Bahijah esete is jelzi, hogy a vörös-tengeri válság – ahogy az Origo bemutatta – nem pusztán az európai gyárakban okoz alkatrészellátási gondokat és egyes kiskereskedőknél várható átmeneti áruhiányt, hanem a világ más részeire is hatással van. Ausztrália a világ egyik legnagyobb élőállat exportálója, az állatok tengeren való szállítása szigorú szabályok szerint történik. Az egyik fő felvevőpiaca a Közel-Kelet, ahol az állatokat a muszlim előírások szerint vágják majd le, ezért élve szállítják őket.

A kialakult helyzet azonban mind az exportáló, mind a fogadó feleknek komoly gondokat okozhat.

A 16 ezer élőállatot szállító hajó kapcsán az ausztrál mezőgazdasági minisztérium államtitkára azt közölte a hétévégén, hogy egyelőre nincs jele egészségügyi vagy állatjóléti kockázatoknak.

Annak ellenére sem, hogy a kikötőben nagyon meleg van. Egyúttal megerősítette, hogy kiemelten kezelik a Bahijah ügyét.

Mindezt némileg árnyalja, hogy az ausztrál élőállat exportálók szakmai szövetsége szerint néhány juh elpusztult azután, hogy engedélyezték az állatok egy részének szárazföldre helyezését a várakozás idejére.

A képen egy élőállat-szállító hajó, egy hasonló jármű vesztegel Ausztáliában a hőségben a vörös-tengeri helyzet miatt Forrás: freebie.photography/attribution license http://freebie.photography/about.htm/Freebie.Photography / Creative Commons

A szakmai szövetség azt is közölte, hogy egy másik hajó is útnak indult néhány napja, ami Jordániába tart. A hajó nevét nem közölték. Ugyanakkor a tengerhajózási adatok alapján a Reuters azt írja, hogy

egy Jawan nevű áruszállító pár napja elhagyta Fremantle kikötőjét, fedélzetén 60 ezer állattal.

Egyelőre nem tudni, hogy a két hajó azonos-e. A mezőgazdasági minisztérium a Bloomberggel annyit közölt, szintén a hajó megnevezése nélkül, hogy az élőállat-szállító hajónak 72 órával a Vörös-tengerre való tervezett belépési idő előtt engedélyt kell kérnie a veszélyes területre való behajózáshoz.

A gCaptain hajózási portálnak egy szakértő kommentárjában megjegyezte, hogy amennyiben a hajó nem fog áthaladni a Vörös-tengeren, úgy várhatóan a Perzsa-öböl térségébe irányítják, és a rakományt, azaz az élőállatokat, teherautókon fogják Jordániába vinni.