1500 tonnát kapott a világ legtisztább vizéből a Maldív-szigetek

Vágólapra másolva!
1500 tonna gleccserből előálló édesvizet adományozott Kína a Maldív-szigeteknek. Nem ez volt az első alkalom, hogy a vízhiánnyal küzdő szigetország külföldről kapott vízadományt.
Vágólapra másolva!

A Maldív-szigetek kedvelt utazási célpont a módosabb turisták körében. A fantasztikus tengerpartjairól és luxusszínvonalú üdülőhelyeiről ismert, több mint 1100 szigetből és atollból álló ország ugyanakkor édesvízhiánnyal küzd, elsősorban a klímaváltozás hatásainak köszönhetően.

Kína és a Maldív-szigetek korábbi megállapodásainak köszönhetően Kína 1500 tonna, himalájai gleccserekből kinyert vizet adományozott a szigetországnak segítségként, a szállítmányok már célba is értek – erről számolt a The Economic Times Maldív-szigeteki kormányzati közlés alapján.

A gleccserekből előálló víz a világ legtisztább édesvizei közé tartozik, magas ásványianyag-tartalommal. 

Több ázsiai vállalakozás működik sikeresen úgy, hogy gleccservizet palackoznak, majd prémium minőségű ivóvízként árusítják.

Maldivian,Capital,From,Above, Malé
A Maldív-szigetek fővárosa, Malé
Fotó: Chumash Maxim / Shutterstock/Copyright (c)

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Maldív-szigetek komoly külföldi támogatás formájában édesvízadományt kapott. 2014-ben nagy tűz pusztított az ország vízkezelési és szennyvíztisztítási feladatait ellátó vállalat központjában. Akkor India sietett a szigetország segítségére: repülőgépen 375 tonna, két hajón pedig további 2000 tonna friss vizet szállítottak a Maldív-szigetekre, hogy enyhítsenek az akkor fellépő édesvízhiányon.