Currys csirke miatt halt meg egy brit férfi

Vágólapra másolva!
Habár allergiás volt a diófélékre és a mandulára, a 27 éves Joseph Higginsonnak semmi baj nem lett, amikor jóízűen megevett egy vajas currys csirketálat. Amikor ismét ezt az ételt választotta, belehalt, pedig csak egyetlen kanállal evett belőle.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy allergiás volt a diófélékre és a mandulára, Joseph Higginson korábban minden probléma nélkül fogyaszthatta a vajas currys csirkeételt. Egyik alkalommal azonban csupán egyetlen falatba belehalt. A családja most szeretné, ha mindenki tudná, hogy az allergia idővel rosszabbodhat.

A szerelőként dolgozó Joe a családjával a Bury melletti Ramsbottomban élt. Az egyik itteni étteremből rendelte meg a vajas currys csirketálat, aminek a dobozára jól olvashatóan ráírták az allergén összetevőket, és később a nyomozás sem mutatott ki semmiféle problémát az étterem szolgáltatásaiban. A férfi tudott arról, hogy mire allergiás, így tehát minden szükséges információ birtokában tudatosan választotta ezt az ételt az étlapról. Azonban ez alkalommal csupán egyetlen falattól szívrohamot kapott. Mint kiderült, a férfi allergiáját pár hónappal korábban diagnosztizálták: 2022 júniusában allergológus vizsgálta meg, egy bőrprick-teszt pedig megerősítette, hogy allergiás a földimogyoróra, a fán termő diófélékre, a mandulára és a kókuszra. EpiPent kapott és elmagyarázták neki az anafilaxiás sokkot. 

Currys csirketál, Curryscsirketál, étel, curry, csirke, tál
Currys csirketál
Fotó: Shutterstock/Elena Veselova

Joe nővére, Emily Higginson azt nyilatkozta, hogy öccse 2022 áprilisában már kórházba is került allergiája miatt, amit azután sem mindig vett komolyan. 

A tragédia 2022. december 28-án, egy családi étkezés közben történt, az ételt a Mala indiai étteremből rendelték. Az előétel elfogyasztása után Joe már csak egy falatot tudott enni a vajas currys csirketálból, amikor hirtelen felállt, és a mosogatóhoz rohant, majd felment az emeletre. Anafilaxiás sokkot kapott, de a nővére beadta neki az EpiPent a combjába. Ez azonban nem segített, a férfi szívrohamot kapott és összeesett. Miközben hívták a mentőket adrenalint is adtak neki. Újraélesztették, és a Royal Bolton Kórházba vitték, ahol 2023. január 4-én meghalt. 

Joe halálával több ember életét is megmentette, mert életképes szerveit kívánságának megfelelően eladományozták. A szervadományozásért posztumus megkapja a Szent János-rend kitüntetést.  A vizsgálat során megállapították, hogy Joe halálának egyik oka akut anafilaxia volt.

 

Forrás: Daily Star