Házon belülre hozná a baj forrását a Boeing

Vágólapra másolva!
Különös információ látott napvilágot a januári súlyos légi baleset kapcsán: a Boeing óriásvállalat felvásárolhatja a Spirit AeroSystems nevű céget. Ez a beszállító volt annak a géptörzsnek a gyártója, melynek oldalpanelja repülés közben kiszakadt.
Vágólapra másolva!

Meglepő információk jutottak a Walls Street Journal birtokába. Az üzleti lap arról így, hogy a Boeing tárgyalásokat folytat a Spirit AeroSystems nevű beszállítója felvásárlásért. A Kansas államban, Wichitában székhellyel rendelkező vállalatnál jelenleg éppúgy hatósági vizsgálatok zajlanak, mint a Boeingnél a januári súlyos baleset, és az annak nyomán feltárt problémák kapcsán.

Arról egyelőre nincsenek bővebb információk, milyen célt szolgálna, ha a Boeing felvásárolná egyik legfontosabb beszállítóját, mely a MAX-gépek törzsét gyártja.

A cég 2005-ig a Boeinggé volt, akkor kiválással külön vállalattá szervezték.

A Boeing vezetője az év elején ígéretet tett arra, hogy az idei évet a minőség javítására fordítják, így elképzelhető, hogy a felvásárlási szándék ezzel van összefüggésben. Mindenesetre a hírre a beszállító részvényárfolyama kilőtt – írja a Quartz.

Portland, 2024. január 8.
Az Alaska Airlines balesetet szenvedett, 737 MAX 9-es típusú utasszállító repülőgépe az Oregon állambeli Portland repülőterén 2024. január 6-án. Előző nap a Portlandből a kaliforniai Ontario felé tartó gép törzséből 5 ezer méter
Az Alaska Airlines balesetet szenvedett, 737 MAX 9-es típusú utasszállító repülőgépe az Oregon állambeli Portland repülőterén 2024. január 6-án
Fotó: MTI/AP/Craig Mitchelldyer 

Emlékezetes, hogy január 6-án 5000 méter magasságban szakadt ki egy Boeing MAX 9-es repülőgép oldalpanelja. A panel egy vészkijárati ajtót foglalt magában, melyet az Alaska Airlines légitársaság kérésére használaton kívül helyeztek, ezért lezárták. Csakhogy a záró alkatrészekkel problémák voltak, azokat nem rögzítették megfelelően.

Az előzetes vizsgálati jelentés szerint az ajtózáró alkatrészről megállapították, hogy a Spirit AeroSystem 2023 márciusában gyártotta Malajziában. A wichitai gyárban szerelték be a helyére nyáron, majd a törzset 2023 augusztuásában a Washington állambeli Rentonba szállították, a Boeing gyárába.