Legszebb bankjegy: ezek között lehet idén a győztes

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi társaság minden év elején eldönti, melyik volt az előző év bankjegye az újonnan kibocsátottak közül. Az év bankjegyénél nem a megjelenés az egyetlen szempont, de gyakran a legszebb bankjegy lesz a győztes.
Vágólapra másolva!

Az 1961-ben alapított Nemzetközi Bankjegy Társaság (angol rövidítéssel: IBNS) minden évben megválasztja az év bankjegyét az előző évben megjelentek közül. Ez általában az év legszebb bankjegye is egyben. A zsűri több szempont alapján hozza meg a döntést, értékelik a szép bankjegyeket és a művészeti kivitelezést, a tervezési ötleteket, valamint az új biztonsági megoldásokat.

Montázs a korábbi évek legszebb bankjegyeiből - ezek voltak az év banjegyei verseny győztesei
Montázs a korábbi évek legszebb bankjegyeiből - ezek voltak az év banjegyei verseny győztesei
Fotó: IBNS weboldal / IBNS

Bankjegyek a világból: idén is lehetett nevezni a legszebb bankjegy versenyre

Az év bankjegye versenyre jelölni lehet bankjegyeket minden év január 31-ig az előző évben kibocsátottak közül. Az IBNS azokat a nevezéseket fogadja el érvényesként, melyeknél a bankjegyek képei újszerűek, megjelenésük nem egy korábbinak az átdolgozása, hanem teljesen eredeti. 

A bankjegyek megjelenésének szempontja tehát nagyon fontos. Például 2022-ben világszerte mintegy 100 új bankjegyet bocsátottak ki, ám a győztes bankjegyet legfeljebb 19 közül választhatták ki 2023 elején, mert ennyinek volt teljesen új megjelenése.

A nyertes bankjegy a Fülöp-szigetek jegybankja által kibocsátott 1000 pesós lett.

Tavaly volt az első olyan alkalom, amikor fülöp-szigeteki lett a győztes bankjegy. Az év bankjegye tavaly alighanem valóban az egyik, ha nem egyenesen a legszebb bankjegy volt a nevezettek közül. 

A nyertes bankjegy kihirdetése után kiderült, hogy kezdettől fogva az 1000 pesós volt a favorit a szakértők körében. A bankjegyverseny győztese egy írországi és egy skót versenytársat utasított maga mögé az év bankjegye versenyen.

1000 pesós
Tavaly a fülöp-szigeteki új 1000 pesós lett a legszebb bankjegy, illetve az év bankjegye
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Prachaya Roekdeethaweesab/ / Shutterstock

A Nemzetközi Bankjegy Társaság idén is megválasztja a legszebb bankjegyet

A bankjegyek megjelenése és kivitele nem meglepő módon lázban tartja a főként modern numizmatikával foglalkozó szakértőket. Az év bankjegyéről szóló döntésben részt vevők külön-külön hoznak döntést a nevezett bankjegyekről. A világ bankjegyei közül csak a már forgalomban lévők nevezhetők a megmérettetésre, azok, amelyeket a megelőző évben bocsátottak ki. Így bár értékesek  lehetnek régi bankjegyek nem indíthatók a bankjegyek bajnokságán.

A világ bankjegyei közül a feltételeknek megfelelőt az idei versenyre január 31-ig lehetett nevezni.

Az esetleges győzelem egyébként nem minősíti semmilyen módon a bankjegyet, de az IBNS reprezantív értékű díjjal ismeri el tervezi és kivitelezői munkát, amit a nyertes bankjegy megalkotására fordítottak.

Az év bankjegyének illetve a legszebb bankjegyek idővel azonban a bankjegygyűjtők körében körében különösen keresetté válhatnak.

Melyik lesz a legszebb bankjegy 2024-ben?

A legszebb bankjegy jellemzői közé a szép megjelenésen túl a magas szintű biztonság és a tartósság is beletartozik. Például a brit font új bankjegyei III. Károly arcképével erős hamisítás elleni védelemmel rendelkeznek, és mivel polimerből készülnek, ezért jóval tartóssabbak, mint a korábbi papírváltozatok. Ezeket a bankjegyeket ugyanakkor nem nevezték az év bankjegyének.

2023 bankjegyének 15 bankjegyet neveztek a világ minden tájáról, ezek közül választják ki az év bankjegyét, ami várhatóan az egyik legszebb bankjegy lesz egyúttal.

Köztük van az új, 500-as címletű kirgíz som, a pakisztáni 75 rúpiás, Jamaica új 1000 dollárosa, és megannyi más érdekes és szép bankjegy.

Az egyik legérdekesebb a nevezettek között a Kelet-karibi Államok Szervezete által kibocsátott kelet-karibi 2 dolláros. A polimer anyagú, tavaly december 6-án kibocsátott bankjegy az egyetlen a nevezettek között, mely vízszintes elrendezésű. Tengeri állatok mellett Isaac Vivian Alexander Richards, legendás antiguai krikettjátékost is a bankjegyre rajzolták, mely egyébként valamennyivel kevesebb mint 1 amerikai dollárt, kb. 300 forintot ér.

A legszebb bankjegyre, pontosabban a tavalyi év bankjegyére a szavazás tavasszal zárul, a nyertes bankjegy kihirdetése áprilisra várható.

Lapozza végig cikkünket, a következő oldalakon láthatók közül kerül ki az év bankjegye!