Nagy Márton: A vártnál gyorsabban áll helyre a hitelpiac

nagymárton
Budapest, 2022. május 26. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.
Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A 2021-es és 2022-es ikerdeficitet sikerült megszüntetni, és az infláció is összeomlott 12 hónap alatt - így foglalta össze a magyar gazdaságpolitika legfőbb eredményeit Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MKIK gazdasági évadnyitó rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy egy versenyképességi csomagot jelent majd be a következő hetekben a minisztérium. Két nagy válságon (COVID és energiaválság) vagyunk túl a mögöttünk hagyott években - tette hozzá. 2026-ra érhetnek oda a magyar gazdaság számai, ahol 2019-ben voltak. A beruházás és exportvezérelt gazdasági modell jól bevált az elmúlt években - mondta Nagy Márton. A miniszter nagy eredménynek nevezte, hogy a 2021-es és 2022-es ikerdeficitet sikerült megszüntetni, és az infláció is összeomlott 12 hónap alatt. 

Nagy Márton ismertetése szerint a fogyasztást és a belgazdaságot helyre kell állítani. A miniszter ismertetése szerint a lakosság véleménye szerint a magas infláció és a reálbérek csökkenése vezetett a fogyasztás csökkenéséhez. A helyzetet nehezíti, hogy a magyar export lassul, míg a belföldi értékesítés erősödik - tette hozzá. 

A vállalatok szerit a legnagyobb mértékben az alapanyagárak és az energiaárak hátráltatják a beruházásaikat. 

A miniszter ismertetése szerint már most 10 milliárd eurónyi akkumulátort exportálunk, főként a német piacra.  

A munkaerőpiacról azt mondta, hogy az elmúlt évek egyik legfőbb eredménye volt, hogy az 55-65 éves korosztály foglalkoztatottsági rátája 30-ról 70 százalékra nőtt. A legfőbb cél most, hogy a 300 ezres munkaerő-tartalékot integrálják a piacra.  

Nagy Márton szerint nagyon erős fordulat látható a hitelpiacon: mind a lakossági, mind a vállalati hitelek esetén. Lényegesen gyorsabban áll helyre, mint azt várták.