Óriási gond van a vécépapírokkal, ez mindenkit érint!

Vágólapra másolva!
A brit kiskereskedelemben kaphatók közül öt vécépapírból csak kettő felelt meg a gyártó azon állításának, hogy bambuszrostokból készült. Egy friss jelentés szerint ugyanis a többiben farostokat találtak, amik így nem teljesítik a vállalatok ígéretét, hogy bambuszalapú vécépapírjaik környezetkímélőek lennének.
Vágólapra másolva!

Öt, a brit kiskereskedelemben a bambuszalapú vécépapírok piacán meghatározó márka termékeit vizsgálta be a Which? tavaly novemberben. A tekintélyes brit fogyasztóvédelmi tömörülés az eredményekről kiadott közleményben jelezte, hogy a teszteket független laboratóriumokban végezték el, az előírás szerinti iparági teszteket használva.

Az eredmények kiábrándítóak: az öt termékből pusztán kettő készült valóban bambuszrostokból. 

A teszten megbukott többi háromból kettőben csak néhány százalék, a harmadikban 26 százalék volt a bambuszrosttartalom. 

image

Bambusz helyett a termékek főként farostot tartalmaznak. Az egyikben vélhetően eukaliptusz-származékot azonosítottak a laboratóriumban, ami azért gond, mert ennek termesztése nagyon környezetterhelő, az eukaliptusz ültetvények vágása viszont komoly rombolást és az élőviláguk sérülését vonja maga után.

Mindez azért vet fel kérdéseket, mert a márkák olyan tanúsítvánnyal forgalmazzák termékeiket, melyek alapján a vásárlók azt gondolhatják, hogy környezeti szempontból fenntartható terméket vásárolnak. A Forest Stewardship Council (FSC) olyan jelzés, melyet felelős erdőgazdálkodással lehet elnyerni, ideértve a bambuszerdőkkel folytatott gazdálkodást.

Tianvan falu mind a tizennyolc családja a hagyományos papírkészítésből él
A bambusz sok esetben jobb választás alapanyagként, mint a fák
Fotó: Forrás: Getty Images

A Which? megkereste a három termék gyártóját. A cégek jelezték, hogy szigorú minőségbiztosítási rendszert alkalmazva gyártanak, az alapanyagokat rendszeresen ellenőrzik, és a teljes folyamatot rendszeresen felülvizsgálják. 

A vállalatok közölték, hogy ellenőrzik a fogyasztóvédők állításait, és kivizsgálják, mi történt a gyártásnál.

A bambuszrost felhasználását alapanyagként sok iparágban nagyon ígéretesnek tartják. Környezeti szempontból több esetben jobb választás, mint a hagyományos fa alapanyagok használata vagy épp a műanyagé. Ráadásul a bambusznövények termesztése egyszerűbb is, mint a hagyományos fáké, és kevesebb vizet is igényelnek.