Rendkívüli: 700 milliárdos bírságot kapott az Apple

Vágólapra másolva!
Elképesztő összegű, 1,8 milliárd eurós (több mint 700 milliárd forint) büntetést szabott ki az Apple-re az Európai Bizottság a piaci versenyt aránytalanul befolyásoló magatartása miatt.
Vágólapra másolva!

A technológiai vállalatokra valaha kiszabott egyik legnagyobb összegű bírságot kell megfizetnie az Apple amerikai óriásvállalatnak. A céget hosszú vizsgálat lezárásaként marasztalta el az Európai Bizottság, majd szabta ki most a rekordösszegű büntetést – írja a CNBC.

A bizottság indoklása szerint az Apple visszaélt piaci erőfölényével a zenei streaming-applikációkat készítőkkel szemben.

A jelentés szerint az Apple különféle módon korlátozta az alkalmazások készítőit abban, hogy a vállalat iOS rendszerét használókat tájékoztathassák a cég kínálta zenei streaming szolgáltatások olcsóbb alternatíváiról.

Az Apple pedig kifejezetten tiltotta azt, hogy a zenei streaming-applikációt fejlesztők arról adjanak tájékoztatást, a felhasználók hogyan tudnak feliratkozni ezekre a gyakran kedvezőbb árú alkalmazásokra. A vállalat legalább egy évtizeden át folytatta a piaci versenyt torzító, erőfölénnyel visszaélő gyakorlatát.

A Brüsszel által most kiszabott, 1,8 milliárd eurós büntetés az első olyan, amelyet Európában a trösztellenes intézkedések részeként szabnak ki a vállalatra, 

és egyúttal az egyik legnagyobb a hasonló bírságok történetében. Ugyanakkor, mint az Origo megírta, az EU korábban már megbüntette az Apple-t: 2017-ben elmaradt adóbefizetés miatt több mint 15 milliárd dollárt kellett befizetnie a cégnek.

apple store
Gigabüntetést szabtak ki az Apple-re
Fotó: Laurenz Heymann / Unsplash

Szintén 2017-ben bírságolták meg a Googlet, a vállalatot akkor azért marasztalták el, mert visszaélt az internetes keresők piacán fennálló erőfölényével.

Az Amazon is kapott már nagy büntetést Európában, bár a vállalatot nem EU-s szerv, hanem egy luxemburgi hatóság marasztalta el.

A nagy technológiai vállalatok közül a Microsoftot még 2013-ban büntették meg Brüsszelben a böngészőválasztó körüli ügyeskedése miatt.