Vége a trükközésnek: mostantól ezt is jelölni kell a csomagolt élelmiszereken

Jön a kiszerelés csökkentésről szóló kötelező tájékoztatás (illusztráció), bolt, vásárló, üzlet
Jön a kiszerelés csökkentésről szóló kötelező tájékoztatás (illusztráció)
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
A kormány az inflláció letörése után is mindent megtesz a magyar családok védelméért és az infláció alacsony szinten tartása mellett. Ezért a korábbi döntés nyomán, március 1-jétől kötelező tájékoztatás indul a boltokban arról, ha egy termék kiszerelését csökkenti a gyártó, miközben árát változatlanul hagyja. Vagyis jelezni kell azt, ha ugyanannyi pénzért kevesebbet kapunk.
Vágólapra másolva!

A kormány a vállaltnál korábban, már tavaly októberben elérte azt, hogy az infláció egyszámjegyűre csökkenjen, majd januárban további jelentős eséssel, 3,8 százalékra mérséklődött annak mértéke.

A kormány azonban továbbra is minden eszközzel küzd azért, hogy az infláció tartósan alacsony szinten maradjon, és megvédje a magyar családokat. Ennek része az is, hogy fellép a vásárlók megtévesztése ellen.

2024. március 1-jén elindul a magyarországi üzletekben a csökkentett kiszerelésekre vonatkozó kötelező tájékoztatás

 – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatójában.

A kötelező tájékzotatás azt jelenti, hogy a meghatározott körbe tartozó boltoknak a bejáratnál jól látható módon az előírtaknak megfelelő táblát helyeznek el akkor, ha az ott kapható terméknek vagy termékeknek csökken a kiszerelése, miközben ára változatlan marad. A tájékoztatást közvetlenül a terméknél (például a polcon, ahonnan a vásárló leveszi az árut) is el kell helyezni.

Miért van szükség a kötelező tájékoztatásra?

Az elmúlt hónapokban számos országban kiemelt figyelmet kapott az a jelenség, miszerint bizonyos termékek árának változatlanságával vagy akár emelkedésével párhuzamosan, a termék kiszerelési mennyisége csökken. 

Azaz a vásárlók kevesebbet kapnak a pénzükért. 

Például Franciaországban ez olyan mértéket öltött, hogy a vásárlók mellett már egyes jelentős kereskedőknek is elege lett a helyzetből. Emlékezetes, hogy ősszel a Carrefour saját döntése nyomán kezdte matricákkal megjelölni a csökkentett kiszerelésű, változatlan árú termékeket. 

vásárlás, üzlet
Márciustól megjelennek az üzletekben a  „Vigyázat, a termék kisebb lett!” feliratú plakátok (illusztráció)
Fotó: Pexels 

Ahogy az Origo megírta, a magyar kormány kemény fellépésről döntött azokkal az élelmiszergyártókkal és kereskedőkkel szemben, akik a csomagolással próbálnak meg trükközni, és ugyanakkora, vagy magasabb árat kérnek, miközben a csomagolásban lévő mennyiséget csökkentik.

Ezt a jelenséget hívják gyakran "legrammozásnak", vagy "zsugorflációnak". Utóbbi találó nyelvi leleménnyel utal arra, hogy mivel  kisebb kiszerelásű termék ára változatlan, ezért a jelenség hozzájárul az élelmiszer-infláció növekedéséhez. Ennek kívánja elejét venni a kormány a március 1-jétől hatályos szabályokkal.

A kormány célja, hogy az intézkedésen keresztül felhívja a vásárlók figyelmét a kiszerelési mennyiség változására

Ezáltal segítse a tudatos és körültekintőbb döntést, és megelőzze a vásárlók megtévesztését.

Mindez támogatja a fogyasztás helyreállítását is, ami egyik fontos hozzájárulását adhatja az idénre számított, 4 százalék körüli GDP bővülésnek a munkaerőpiac feszessége és a rengeteg új beruhásás mellett.

Mik a bolti kötelező tájékoztatás részletei?

A kormány a fentiek miatt rendeletet fogadott el arról, hogy az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében 2024. március 1-jétől az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedők kötelesek figyelemfelhívó tájékoztatást kötelesek végezni. Ez azt jelenti, hogy 

kötelesek jelezni a vásárlóik számára, ha az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése – különösen tömege vagy térfogata – a termék gyártója által 2020. január 1. és 2023. július 1. között alkalmazotthoz képest csökkent.

A tájékoztatási kötelezettség – főszabály szerint – a csökkentett kiszerelésű termék forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig áll fenn.

Tájékoztatási kötelezettségüknek a kereskedők akkor tesznek eleget, ha üzleteik bejáratánál jól látható módon elhelyezik a jogszabályban meghatározott méretű és szövegű információs táblát, valamint a kiszerelés csökkentését közvetlenül a termék mellett is jelölik. 

A rendelet ugyanakkor együttműködést ír elő az élelmiszeripari gyártók, valamint a külföldön gyártott élelmiszert Magyarországon forgalomba hozók számára. Azért, hogy a kereskedő eleget tudjon tenni tájékoztatási kötelezettségének a vásárlók felé, a gyártók és a forgalmazók feladata, hogy jelezze, ha a termék kiszerelése csökken.

A rendelet kivételt is meghatároz: a kereskedő nem köteles tájékoztatást kihelyezni abban az esetben, ha az új, kisebb – így különösen kisebb tömegű vagy térfogatú – kiszerelési egység gyártó általi bevezetésére úgy kerül sor, ha a korábbi kiszerelések továbbra is kaphatók. Azaz ha a gyártó kisebb kiszerelést gyárt a termékből, de a korábbi kiszerelést 6 hónapig nem vezeti ki, a kereskedő pedig azokat forgalmazza, nem kell tájékoztatást elhelyezni.

Otthonról is ellenőrizhető, változott-e kedvenc termékünk kiszerelése

Az intézkedés fontos része és a vásárlók tudatos döntését segíti elő, hogy az érintett élelmiszer-termékekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) holnapján elérhető nyilvános adatbázisból is tájékozódhatnak. 

A Nébih oldalán elérhető adatbázis nyitóképernyője: ezen a felületen ellenőrizhetők a kisebb kiszerelésű termékek
A Nébih oldalán elérhető adatbázis nyitóképernyője: ezen a felületen ellenőrizhetők a kisebb kiszerelésű termékek
Fotó: Nébih

A frissülő listát ezen az oldalon találja, az adatbázisban akár konkrét terméknévre is lehet keresni és ellenőrizni, csökkent-e a mennyisége 2020. január 1. és 2023. július 1. között.

Az adatbázisban nagyjából 500 termék található jelenleg. 

Főként élelmiszereket látni a listán, de megjelentek azon élelmiszert árusító üzletekben kapható szépségápolási illetve háztartási termékek is, olyan áruk, melyeket mindennapi élelmiszer-vásárlásaik alkalmával kosaraikba tesznek a vásárlók.

A kötelező tájékoztatásra vonatkozó szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivatalok hivatalból ellenőrzik, azok be nem tartását pedig szigorúan fogják büntetni. 

A tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén a hatóság termékenként akár 1 millió forint közigazgatási bírságot is kiszabhat.

Lapozzon a következő oldalra, megmutatjuk, milyen formátumú tájékoztatással kell találkoznia a boltokban március 1-jétől, ha kedvenc élelmiszere kisebb lett!