Egész Európában a magyar családok fizetik a legkevesebbet az áramért és gázért

Vágólapra másolva!
Az EUROSTAT mai adatközlése szerint 2023 második felében is Magyarországon volt a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a lakossági fogyasztók számára - tette közzé Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az uniós statisztikai hivatal kimutatása alapján az euróban kifejezett átlagárak hazánkban voltak a legalacsonyabbak a tavalyi második félévben. A rangsor túlsó végén szereplő német háztartásoknak az áramért három és félszer, a gázban sereghajtó hollandoknak hét és félszer többet számláztak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal naprakészebb ár-összehasonlítása szerint 2024 márciusában is a magyar családok rezsiterhei voltak a legkisebbek Európában. Az MVM Csoport összegzése szerint a gáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál tízből nyolc felhasználása maradt a rezsivédett sáv alatt.

A kormány a rezsicsökkentéssel tehát a háborús időkben is eredményesen védi a lakossági fogyasztókat. Az áramszámlák mérséklését a Napenergia Plusz Programmal is segíti, amelynek révén már több mint ötezer nyertes család telepíthet támogatással napelemet és energiatárolót. A júniusban induló otthonfelújítási program több tízezer családi házban megvalósuló energiahatékonysági beruházásokhoz nyújt összesen 108 milliárd forint támogatást. Az összesen akár 6 millió forint vissza nem térítendő forrás és kamatmentes hitel jóvoltából a kedvezményezettek legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el, így könnyebben tarthatják fogyasztásukat az átlagos szint alatt.

A villamosenergia- és gázszámlák 2023 második felében csökkenésnek indultak, miután 2022-ben az orosz - ukrán háború következtében drasztikusan kilőttek. 2023 második felében az EU-ban a háztartások átlagos villamosenergia-árai csökkentek (28,5 euró/100 kWh) az első félévhez képest (29,4 euró/100 kWh), és kissé emelkedtek 2022 második félévéhez képest (28,4 euró/100 kWh). Az energia, az ellátás és a hálózat költségei 2023 első félévében stabilizálódtak, a második félévben csökkenést mutattak, de még mindig magas szinten maradnak a 2022-es árcsúcs előtti költségekhez képest. A nem háztartási fogyasztók esetében ez a csökkenés jelentősebb, ami az iparág számára kedvezőbb feltételeket mutat. Ez az információ az Eurostat által a közelmúltban közzétett, a villamosenergia- és gázárakra vonatkozó adatokból származik. 

Az adatok azt is mutatják, hogy a háztartási villamosenergia-árak 13 uniós országban csökkentek, a többi országban pedig emelkedtek 2023 második felében. A nem háztartási fogyasztók számára az árak 2023 második félévében 17 országban csökkentek, ami az EU-ban -4,6 százalékos csökkenést jelent. Az árcsökkenések a piaci dinamikából adódtak, de részben ellensúlyozta őket a nemzeti szintű fogyasztóvédelmi intézkedések csökkentése vagy megszüntetése.