Egyeurós házak Olaszországban: tényleg megéri?

Vágólapra másolva!
Egyre több helyen kínálnak Olaszországban úgynevezett egyeurós házakat, amelyek festői környezetben vagy éppen egy csendes kisváros patinás részén találhatók. Az ajánlat sokak számára csábító lehet, de mielőtt a vásárlás mellett döntenénk, mindenképpen térképezzük fel pontosan a szóban forgó ingatlant, illetve tisztázzuk, hogy új tulajdonosként esetlegesen milyen egyéb feltételeknek kell eleget tennünk. Ha kellő alapossággal járunk el, akkor megkímélhetjük magunkat a kínos meglepetésektől.
Vágólapra másolva!

Olaszországban akár 1 euróért, vagyis néhány száz forintért is lehet házat venni. Elsőre ez nyilván teljes képtelenségnek tűnik, pedig van benne logika. Mivel a fiatalok Olaszországban is egyre inkább a városokba költöznek, rengeteg festői, eldugott kis olasz falu kezd elnéptelenedni.

Jelképes összegekért kínált ingatlanok

Ennek hatására ma már körülbelül 25 önkormányzat jelképes összegekért árul komplett házakat. 

Az egyeurós házak koncepciója annyira népszerű Olaszországban, hogy folyamatosan új települések jelentkeznek a programra. 

Ebbe többnyire szerény falusi házak vagy nyaralók kerülnek be, de néhány impozáns épületet is lehet találni a kínálatban. 

Az egyeurós ház koncepciója a vásárló számára ugyanakkor túl szép, hogy igaz legyen. 

Az óriási üzletnek vannak apróbetűs buktatói is: az új tulajdonosnak belátható időn belül fel kell újítania a megszerzett ingatlant. A határidő helyszínenként változik: van, ahol két hónapon, máshol egy éven belül kell beadni a felújítási terveket. Ugyanakkor nem muszáj a pincétől  a padlásig kikupálni a megvett házat. A hatóságok olykor azzal is megelégednek, ha a tulajdonos helyrehozza a homlokzatot.

1 eurós házak, egyeurósházak, Szicília, Olaszország
Egyeurós ház a szicíliai Mussomeli városának hegyoldali részén 
Fotó: Case 1 euro

A felújítási költségek viszonylag alacsonyak Olaszországban: a renoválást akár 8 millió forintból is meg lehet úszni.

A helyi gazdaságot is serkentenék

Akadnak önkormányzatok, amelyek az adás-vétel után garanciadíjat is kérnek, mivel szeretnék látni, hogy az új tulajdonos elkötelezte magát a felújítás mellett. A garanciadíjat van, ahol 1000 euróval meg lehet úszni, de néhol 10 ezret is elkérnek - emeli ki a Növekedés.hu. Illetve megszabják, mennyi idő elteltével lehet ismét eladni az ingatlant.

Egyeurós házakra ma többek között Szardínia szigetén, Szicíliában vagy a Rómához közeli Abruzzo régióban is le lehet csapni.

A koncepció mögött az is meghúzódik, hogy az önkormányzatok remélik: az új lakástulajdonosok beáramlása a helyi gazdaságot is serkenti, mivel a beköltözők remélhetőleg helyi termékeket vásárolnak, és helybéli építőmunkásokat foglalkoztatnak, akik helyben megtermelt anyagokat használnak fel. 

Jól jöhetünk ki a végelszámolásnál

Viszont azok a vevők, akik nem rendelkeznek olaszországi lakóhellyel vagy nem beszélnek olaszul, több akadályba ütközhetnek a munkaszervezés és az ingatlan hasznosítása során.

1 eurós házak, egyeurósházak, Szicília, Olaszország
Ez a ház szintén Mussomeliben található, a Platani folyótól keletre 
Fotó: Case 1 euro

Egy konkrét példát idézve: Rubia Daniels amerikai vásárló, aki évekkel ezelőtt vett egy 1 eurós házat Szicíliában, a Travel + Leisure-nek elmondta, hogy a szóba jöhető ingatlanok személyes megtekintése elengedhetetlen, ahogyan az alapok és a falak állapotának vizsgálata is. 

"Semmiképpen ne próbálkozzunk online - ott kell lennünk, hogy lássuk és megtapasztaljuk a folyamatot, hogy biztosak lehessünk abban, megfontolt döntést hozunk" - hangsúlyozta Daniels.

Az általa megvásárolt ház viszont valóban szinte ingyen volt, az egyeurós vételár mellett 500 eurót adott az ingatlanosnak, és 2300-2900 euró közötti összeg egyéb költségekre ment el.

 Tehát 3500 eurót kellett költenie első lépésben, ami persze így is nagyon alacsony összegnek számít az olaszországi ingatlanárakhoz képest. 

A várható összeg pedig, amit felújításra kell szánnia, 20 ezer euró (kb. 7,8 millió forint) körül mozog.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy aki egyeurós ház megvásárlására adja a fejét, a lehetséges buktatók mellett is olcsón juthat ingatlanhoz Olaszországban. Persze - ahogy az előzőekben bemutattuk - minden esetben érdemes alaposan utánanézni az adott ingatlan megvásárlásához kötődő pontos feltételeknek.