Itt a vég, betilthatják a TikTokot az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az amerikai kongresszusban a hétvégén szavazhatnak a második olyan törvényjavaslatról, amely a TikTok kínai tulajdonosát, a ByteDance-t kemény választás elé állítja: vagy eladja amerikai üzletágát, vagy betiltják az alkalmazást.
Vágólapra másolva!

Egyre valószínűbb, hogy az Egyesült Államok egész területén betiltják a TikTok alkalmazást. Az ügy apropója, hogy az amerikai kormány attól tart a népszerű videómegosztó app miatt amerikaiak millióinak személyes adatai kerülhetnek az egyik legnagyobb rivális, a kínai kormány kezébe. Ezért az amerikai kongresszus már egy ideje próbálkozik azzal, hogy leválassza a TikTok-ot a pekingi székhelyű anyavállalatról, ezt pedig most a kongresszus meg is szavazhatja. 

Egyes törvényhozók szerint a kínai kormány a TikTokkal – amelyet már tilos amerikai kormányzati eszközökre telepíteni – kémtevékenységet folytat, valamint olyan propagandát terjeszt, amivel befolyásolni kívánja a 2024-es amerikai választásokat. Erre bizonyíték lehet, hogy a ByteDance egy korábbi munkatársa azt nyilatkozta, hogy a kínai kormány a 2018-as hongkongi tüntetések során valóban hozzáfért emberek személyes adataihoz. 

TikTok
A kép csak illusztráció
Fotó: Unsplash

Az Origo már foglalkozott az üggyel, és megírta, hogy rendkívüli gyorsasággal, mindössze egyetlen hét alatt átment az Egyesült Államok képviselőházán a TikTok megregulázásáról szóló törvényjavaslat. Ezzel arra akarják rávenn a ByteDance vállalatot, hogy adja el a TikTok-ot, ha erre nem lenne hajlandó, akkor betiltanák az USA egész területén a 170 millió amerikai által használt rövid videós szolgáltatást.

Elise Stefanik, New York-i republikánus képviselő egészen odáig ment, hogy azt nyilatkozta a TikTok egy kommunista, rosszindulatú kínai szoftver, ami megmérgezi a fiatalok elméjét. Igaz, egyelőre semmilyen bizonyítékot nem sikerült felmutatni arról, hogy a kínai kormány valóban digitális kémtevékenységet folytatna az app-on keresztül. 

TikTok, Tik Tok, illusztráció,
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock/Melnikov Dmitriy / Shutterstock/Melnikov Dmitriy

A törvénytervezet hatálya egyébként korlátozott lenne, és nem is sértené meg a szólásszabadságot, ha törvény lenne belőle az csak egy testületet állítana fel, amely tágan meghatározott helyzetekben betilthatnak alkalmazásokat, amennyiben azokat egy ellenséges ország irányítja. A kongresszus - ami az Amerikai Egyesült Államok törvényhozó testülete - alkotmányjogi értelemben csak abban az esetben tilthatná be a TikTok-ot, ha egyértelműen bizonyítani tudná, hogy az legitim és súlyos magánéleti és nemzetbiztonsági kockázatot jelent, amit másképpen nem lehet kiküszöbölni. 

A ByteDance azonban azzal érvel, hogy a TikTok nem Kína vagy bármely más ország ügynöke, és ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a vállalat nem kínai, rámutatva arra a sok globális befektetési cégre, amely 60 százalékban tulajdonosa a cégnek. A TikTok ugyanis körülbelül 60 százalékban nemzetközi befektetők tulajdonában van - ezek között vannak amerikaiak is. Az öt igazgatósági tagból három amerikai. 2022 óta a TikTok az összes amerikai felhasználó adatait a texasi székhelyű Oracle technológiai óriáscégen keresztül menedzseli a biztonsági aggályok kezelése érdekében. 

Az esetleges betiltás azért annyira aggasztó, mert mintegy 170 millió amerikai tölt naponta legalább egy órát a TikTok pörgetésével. Ebbe 10-ből hat tinédzser is beletartozik, akiknek egyötöde azt állítja, hogy szinte állandóan használja azt. Az amerikai felhasználók több mint 40 százaléka állítja, hogy ez a rendszeres hírforrásuk. 

TikTok, Tik Tok, illusztráció,
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock/THICHA SATAPITANON / Shutterstock/THICHA SATAPITANON

A hirado.hu beszámolt arról, hogy erre a hatalmas tömegre építve próbálja menteni magát a ByteDance, őket próbálja felhergelni és mozgósítani a betiltás ellen. Maga a TikTok vezérigazgató tett közzé egy videóüzenetet a platformon, arra buzdítva az amerikai felhasználókat, hogy hallassák a hangjukat az app betiltásának megakadályozása érdekében. 

„Védjétek meg alkotmányos jogaitokat” – fogalmazott online üzenetében Shou Zi Chew. „Gondoskodjatok róla, hogy a hangotok meghallgatásra találjon. Az Egyesült Államokban élő 170 millió Tiktok-felhasználó továbbra is meg kell hogy tudja osztani történeteit a platformon a rokonokkal, a barátokkal és a szenátorokkal is."

Bár a ByteDance-t az alkalmazás értékesítésére kényszeríteni látszólag egyszerűbb megoldás, mint betiltani azt, ez a lehetőség is akadályokba ütközik. Egyrészt elemzők szerint Peking mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza az eladást. De ki venné meg a TikTok amerikai érdekeltségeit, ami egyes becslések szerint akár 100 milliárd dollárt is érhet? És a legnagyobb kérdés: Eladná-e a ByteDance a legsikeresebb alkalmazását?

TikTok, Tik Tok, illusztráció,
A kép csak illusztráció
Fotó: Shutterstock/XanderSt / Shutterstock/XanderSt

Magántulajdonban lévő vállalatként a ByteDance-t nem lehet arra kötelezni, hogy tegye nyilvánossá a pénzügyi adatait, de szakértők szerint az amerikai bevételei 2023-ban 16 és 20 milliárd dollár között mozogtak, ami a ByteDance bevételeinek 16 százalékát teszi ki.

Minden valószínűség szerint a cég inkább a betiltást választja, mert ezt a törvényt idővel akár még vissza is vonhatják az Egyesült Államokban. Habár a betiltás időszaka alatt a ByteDance brutális bevételtől eshet el, hiszen jelenleg a TikTok legnagyobb piaca pont az Egyesült Államok. 

Tény, hogy nem sok vállalat engedheti meg magának, hogy megvegye a TikTokot. Akik pedig mégis, azokat pedig a versenyellenes törvények gátolhatják meg ebben.