Korlátozást vezet be az OTP májustól, ez az oka

Vágólapra másolva!
Várhatóan szeptembertől kötelező átutalási korlátot vezetnek a hazai pénzintézetek a bankszámlákra, az OTP ügyfelei már májustól számíthatnak a változásra. Az intézkedéssel a bankok ügyfeleiket védik a csalásoktól.
Vágólapra másolva!

Szeptembertől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlására várhatóan minden banknál napi összegkorlátot vezetnek be az átutalásokra a csalások ellen. Ezt az ügyfelek átállíthatják esetileg, ha nagyobb összeget akarnak valamiért utalni – derül ki a Bank360.hu összeállításából. Van olyan bank, amelyiknél már most is van ilyen védelmi korlát.

Az MNB bankok számára készített, az internetes csalások elleni védekezésről szóló ajánlásában az is szerepel, hogy 2024 szeptember 1-től az internetbankban, a mobilbankban és a bankkártyáknál legyenek beállítva automatikus összegkorlátok. Sőt: az újonnan aktivált készpénzt helyettesítő fizetési szolgáltatásoknál 24 órán át még szigorúbb korlátozásokat is be kell vezetniük a bankoknak. 

Ez praktikus lehet, ha például egy csaló ellopja a még nem aktivált bankkártyát, vagy belép egy ismeretlen eszközön az áldozat mobilbankjába.

Ebben az esetben nem tud majd nagyobb összeget átutalni, hiába szerezte meg a hozzáférést a bankszámlához. 

Jönnek az utalási összeghatárok a magyar bankoknál, hogy a pénzintézetek így is védjék ügyfeleiket az internetes csalások ellen (illusztráció)
Fotó: Freepik

Az OTP-nél már májusban jön a változás

A pénzügyi portál közlése szerint az OTP Bank nemrég arról értesítette az ügyfeleit, hogy új mobilbanki funkciót vezet be a biztonságuk érdekében. 

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi összegkorlátjuk. 

Ez egy alapértelmezett korlát. Az az ügyfél, aki ennél több pénzt szeretne átutalni,  a limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen fel is függesztheti. 

A korlátozás a saját bankszámlák közötti tranzakciókat nem érinti, vagyis aki a saját értékpapírszámlájára szeretne például  1 millió forintnál nagyobb összegben állampapírokat vagy más értékpapírt vásárolni, az ezt továbbra is meg tudja tenni.

Az OTP Bank azt nyilatkozta a Bank360-nak, hogy átérzik a piaci szerepükkel járó felelősséget, meg kívánnak felelni minden felügyeleti ajánlásnak, és elsődlegesen saját elhatározásból döntöttek a napi limit bevezetéséről. Úgy látják, 

a napi 1 millió forintos összeghatár ez nem akadályozza a mindennapi életvitelhez kapcsolódó banki tranzakciókat,

de alkalmas a nagyobb összegű adathalász vagy más csalások során a kár csökkentésére. 

Változó, hogyan kezelik a limiteteket a bankok

A bankszámlákhoz tartozó átutalási összeghatárokban vannak az OTP-nél szigorúbb és lazább bankok is. 

Az UniCredit Banknál például az alapértelmezett tranzakciós limit forint bankszámlák esetén 200.000 forint, a napi limit pedig 500.000 forint a mobilapplikációban és az internetbanki rendszerben, valamint a telefonbanki csatornán egyaránt, ezt azonban lehet módosítani akár átmenti időre, akár hosszabb távra is. 

Az MBH Bank viszont egyáltalán nem használ ilyen limiteket, az ügyfelek maguk állíthatják be a korlátokat, ha szeretnének ilyenekkel élni. 

Nincs automatikusan beállított limit a K&H-nál sem. 

Az Erste ügyfelei is szabadon módosíthatják a számlájukhoz tartozó állandó átutalási limitet, emellett ideiglenes, legfeljebb 12 óráig élő időzáras korlátokat is beállíthatnak. 

A CIB Bank szeptember 1-től, az MNB-s ajánlás életbe lépésétől vezet majd be komplexebb tranzakciós limitkezelést az ügyfelek bankszámláin. Jelenleg egy általános limit van beállítva az elektronikus csatornákon, amelyet az ügyfél által bármikor tetszőlegesen módosíthat lefelé. A maximális limitek felfelé nem módosíthatóak. Szeptembertől a fogyasztói ügyfélszegmensben az új limitkezelési szabályok szerint a napi bankolási szokásokhoz igazodva alacsonyabb alaplimiteket vezetnek majd be.