Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Hiába a sok tiltakozás, munkába állt a legújabb bálnavadász-anyahajó

Vágólapra másolva!
Növekedhet a bálnahús elérhetősége Japánban, miután kifutott a tengerre a Kangei Maru, az ország bálnavadász-flottájának legújabb tagja. A hajó a környezetvédők tiltakozása ellenére kezdi meg a munkát.
Vágólapra másolva!

Elindult első útjára a Japán bálnavadász-flotta legújabb tagja, a 9300 tonnás óriás, a Kangei Maru. A hajót ünnepélyes keretek között búcsúztatták első vadászata előtt. A 100 fős legénységgel kifutó tengeri monstrumot nem véletlenül nevezik "anyahajónak". 

A Kangei Maru ugyanis nem pusztán a bálnák vadászatára tervezett, hanem egyben egy hatalmas, úszó feldolgozó üzem.

Azaz az elejtett állatokat a hajó fedélzetén fel is dolgozzák, és a bálnahús a szárazföldre már fagyasztott állapotban kerül.

Kangei Maru, KangeiMaru, Japán legújabb bálnavadász hajója, Japánbálnavadász
Japán új bálnavadász hajója, a Kangei Maru
Fotó: Kyodo News via Getty Images

Japán korábban is rendelkezett olyan hajóval, melynek fedélzetén a feldolgozást is meg tudták oldani. Ez volt a Nizsin Maru, mely gyakran környezetvédők célpontja volt. Előfordult, hogy mialatt a Déli-sarkkör térségében cirkált, aktivisták vették üldözőbe, hogy így tiltakozzanak a bálnák vadászata ellen. A Nizsin Maru három évtizeden át járta a tengert, az új hajó elkészültekor kivonták a szolgálatból.

A Kangei Maru elkészültét is sokan kritizálták, különösen azért, mert nagyobb lett, mint az elődje. Ezzel Japán mintha csak válaszolni kívánna azokra a kritikákra, melyet a bálnavadászat mint gazdasági tevékenység felújításáért kap.

Emlékezetes, hogy az elmúlt években a japán kormányzat többször kiállt a bálnák szabályozott, saját vizeken történő vadászata mellett. Mint az Origo akkor megírta, az ország 2019-ben kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból, de amíg tag volt abban, addig is többen bírálták azért, mert úgy tűnt, kihasználja a bálnákat védő egyezmények azon kiskapuját, mely engedélyezi a kizárólag tudományos céllal végzett vadászatot.

Jelenleg Japán mellett két ország, Norvégia és Izland engedélyezi a felségvizein zajló, kereskedelmi célú bálnavadászatot.

Az új, nagyjából 17 milliárd forintnak megfelelő összegből épített hajóval Japán ez év végéig mintegy 200 bálnát ejtene el.

A hajó tárolókapacitása 600 tonna, ami azt jelenti, hosszú ideig képes a tengeren tartózkodni zsákmányra vadászva.

Japán bálnavadászok munkában (2016-os felvétel)
Japán bálnavadászok munkában (2016-os felvétel)
Fotó: Wikipedia Commons

A Guardian a hajó kifutása kapcsán megemlíti, hogy tavaly a bálnavadászok mintegy 300, különböző fajtátjú bálnát ejtettek el a Japán kizárólagos gazdasági érdekeltségébe tartozó vizeken. Az adatok szerint ugyanakkor a bálnahús iránti kereslet Japánban történelmi mélyponton van, 1000-2000 tonna között fogyaszt abból a lakosság illetve az élelmiszeripar. Ez messze van az 1962-es történelmi csúcstól, amikor 230 ezer tonna bálnahús fogyott az országban. Az új hajótól azt várja az iparág, hogy áttételesen javítja a bálnahús elérhetőségét a fogyasztói oldalon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről