Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Mutatjuk a világ legboldogabb házát - elképesztő helyen van

Vágólapra másolva!
A németországi Braunschweigben található az az épület, amelyet nemhivatalosan "a világ legboldogabb házának” tartanak. A különleges építményt a képregények világa ihlette.
Vágólapra másolva!

A Rizzihaus, avagy a Happy Rizzi House "a világ legboldogabb háza” braunschweig történelmi negyedében található.

A tervező, James Rizzi New York-i popművész nem idegen a zenei világban sem: a különleges ház utáni legismertebb munkája a Tom Tom Club zenekar 1981-es debütáló albumának borítója volt. A házat a képregények ihlették, és Rizzi kreativitása mellett Konrad Kloster építészre is szükség volt a felépüléséhez.

A Happy Rizzi eléggé elüt a klasszikus német belvárosi utcaképtől: a Rizzi stílusára jellemző színpompás, élénk, formákban, ábrákban gazdag dekoráció valóban a nyolcvanas évek egyfajta emlékművént áll az Ölschlägern és az Ackerhof utca sarkán. 

Rizzit Picasso művei, az afrikai maszkok és motívumok, a naiv festők inspirálták, és persze a szülővárosa, New York.

A ház ötletét még 1997-ben vetette fel Rizzinek Olaf Jäeschke galériatulajdonos, miután megtudta, hogy a grafikus egy építészirodával együttműködve művészeti központot tervezne Párizsban vagy New Yorkban. Az alapkövet 1999-ben tették le, majd két évvel később át is adták az épületet.

Braunschweig, Németország, Rizzihaus, Happy, Rizzi, House, James, Rizzi,
Braunschweigben található a világ legboldogabb háza, a Happy Rizzi House 
Fotó: Shutterstock/Oliver Foerstner / Shutterstock/Oliver Foerstner

A Roadster szerint nem meglepő módon a pszichedelikus épületegyüttes nem lett rögtön sikeres a helyiek körében.

Nem elég, hogy az egyik oldalról Braunschweig történelmi negyede határolja, a másikról a modern üzleti negyed díszeleg a háttérben, Rizzi pop-háza viszont egyikhez sem illik. 

Mára ugyanakkor a város egyedi és fontos részeként elfogadottá vált az épület. 

A bolondos figurákkal, kidülledő szemekkel, szívekkel és cikcakkos ablakokkal ékesített épületet lényegében a két városrész határát jelölő különleges helyszínként tisztelik.

Valójában lakóházként sosem használták az épületet: talán meglepő, de ez egy iroda, és ha hihetünk a névnek, mindjárt a világ legboldogabb irodája. 

Rizzi 2011-ben elhunyt, de a Happy Rizzi House – ami vitathatatlanul a leghíresebb műve – hű lenyomata a világképének, ami egy szerencsés helyszínválasztással végül is megtalálta a helyét a világban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről