Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Elképesztő, hogy milyen fesztivált rendeznek ebben az európai városban

Vágólapra másolva!
Rotterdam minden évben több különleges eseménynek ad otthont. Ezek egyike egy kellemes séta, amelynek keretében be lehet járni a lapostetőket, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. De a fő cél az, hogy szociális, urbanisztikai és környezetvédelmi kihívásokra hívják fel a résztvevők figyelmét.
Vágólapra másolva!

A sűrűn lakott Hollandiában minden négyzetmétert alaposan ki kell használni, a nagyvárosok lapostetős felületeit is. Igen ám, de ebben még ott is fejlődni kell, ezért rendezik meg évről évre a Rotterdamse Dakendagent, azaz Rotterdami Tetőnapokat.

Ez egy különleges esemény, amelynek keretében különféle installációkat helyeznek el a lapos háztetőkre, hogy az érdeklődők a szokottól eltérő perspektívából is megismerhessék a várost. 

A népszerű rendezvény látogatói olyan helyekre juthatnak el, ahová egyébként nem igazán, és az elgondolkodtató programokon túl még a remek kilátásban is gyönyörködhetnek.

A Roadster kiemeli: az idei programban nem kevesebb, mint 56 tető szerepel.

Talán a tetőkre épített apró házak is hozzájárulhatnak a lakhatási válság megoldásához; segíthetnek jobban megtartani az esővizet; parkokkal, edzőpályákkal, játszóterekkel gazdagíthatják a városszövetet.

Olyan nyilvánvaló dolgokat már említeni sem érdemes, hogy a tetőket élelmiszer- és energiatermelésre is használjuk, ellenben jól illusztrálja a fesztivál innovatív-kísérletező szellemiségét egy két évvel ezelőtti példa, amikor az MVRDV építésziroda narancssárga hídja 30 méter magasan kötött össze két épületet, és mint afféle városi szurdokot hidalta át Rotterdam egyik legfontosabb utcáját, a Coolsingelt.

Rotterdam
Rengeteg érdekességet tartogat a látogatók számára Rotterdam 
Fotó:  ANP via AFP/Iris Van Den Broek 

A teljes tetőséta 600 méter hosszú volt, de a világhírű építésziroda mellett is számos művész és dizájner boncolgatta a tetők kínálta lehetőségeket, akadt, aki egy virtuális falut rendezett be.

Rotterdammal kapcsolatban számos érdekességet is lehet említeni. Ez Hollandia második legnagyobb városa, itt található Európa legnagyobb (és sokáig a világ legnagyobb teherforgalmát lebonyolító) kikötője. 1955 óta itt található az Eszperantó Világszövetség központi hivatala, jelképesen Esperantujo fővárosa. Rotterdam az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen és felújításon ment át, napjainkra a város sziluettje a felhőkarcolókkal, igazi jelképpé vált az építészet és a turizmus világában. Az innovatív és impozáns építészet egyik központja, emellett az ínyenc ételek és a trendi kávézók fellegvára is. Számos jelentős nemzetközi elismerést kapott. A brit Academy of Urbanism például 2015-ben Európa legjobban urbanizált városának választotta.

Rotterdamban 18,5 négyzetkilométer lapostető áll kihasználatlanul, amelyek mind segíthetnének a fent említett fontos problémák megoldásában, vagy legalább enyhítésében. Az idei Tetőnapokat ezen a hétvégén rendezik.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről