Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Figyelmeztetést kaptak a magyar nyaralók: ezt semmiképp ne tegyék!

Vágólapra másolva!
Akár az egész hazai élővilágot károsító kórokozókat is behozhatunk az országba egy, az EU-n kívüli országban gyűjtött egzotikus növénnyel - figyelmezteti a nyaralni indulókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Vágólapra másolva!

Az Európai Unión kívüli nyaralás alatt gyűjtött szép, egzotikus növény hiába tetszetős, nagy veszélyeket is hordozhat magában. Annak nyaralási bőröndben való hazahozatalával akár számos növényi károsítót is behurcolhatunk az országba, amelyek visszafordíthatatlan hatással lehetnek a hazai élővilágra – figyelmeztet a nyári nyaralási szezon közeledtével az Agrárkamara.

nyaralás, vakáció, illusztráció
Kezdődik a nyár, sokan utaznak távoli országokba, ám nem tanácsos onnan tetszetős, de potenciálisan veszélyes növényeket hazahozni (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Nem érdemes növényvásárlással összekötni a nyaralást

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács azt tanácsolja a növénykedvelő utazóknak, hogy 

soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket egy külföldi útról.

Ezek ugyanis olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket. Erre hívja fel a figyelmet a #PlantHealth4Life az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Bizottság (EB) és 22 európai ország által szervezett kampány is, amelynek hazai partnere a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A növényegészségügy a nyaralástól igen távoli témának tűnhet, ám egyáltalán nem az. Például 2013-ban Dél-Olaszországban egy, amerikai kontinensről származó baktériumot (Xylella fastidiosa) azonosítottak, amely addigra már elterjedt a dél-olasz olívaültetvényekben, súlyosan károsítva az olasz agrárgazdaságot, tönkretéve a régió jellegzetes táját. 

Puglia régiójában 21 millió fát fertőzött meg és pusztított el ez a bevitt kórokozó.

A baktérium azóta több európai országban is megjelent, kiterjedt fertőzést okozva: Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában. Olyan károsítóról van szó, amely 400-600 gazdanövénnyel rendelkezik és előszeretettel támadja meg az olíván kívül, a csonthéjasokat, a citrusféléket, a szőlőt és a legkülönbözőbb dísz- valamint vadon élő őshonos növényeket.

Emlékezetes, hogy néhány éve több országban is felbukkantak olyan rejtélyes, kéretlen küldemények, melyek növények magvait tartalmazták. Jutott azokból Magyarországra is. Ugyan az egyik csomag a vizsgálat szerint csak meggymagokat tartalmazott, ám azokat így sem szabad elültetni, hiszen veszélyes kórokozókat tartalmazhatnak. Ennél is nagyobb gondot jelenthet, ha a nem azonosított mag egy invazív fajé, mely elültetve kiszoríthatja az őshonos, illetve a mezőgazdaságban termelt növényeket.

Nagyon fontos az elővigyázatosság

Távoli tájakról növényi károsítókat hurcolhatunk be az országba, amelyek ellen bekerülésük után már nem tudunk védekezni. Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológiánk, vagy a honos növényeink nem elég ellenállóak – áll a szakmai szervezetek figyelmeztetésében.

Az is előfordulhat, hogy invazív fajokat hurcolunk be, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra. A NAK azt kéri mindenkitől, hogy 

segítsen megvédeni a hazai növényvilág egészségét azzal, hogy betartja a vámszabályokat, és nem hoz át növényi anyagokat a határokon.

Az internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy a növények mentesek az uniós zárlati és a vizsgálatköteles nemzárlati károsítóktól, és teljesítik az EU-ba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának.

chile, atacama, virágzás
Turisták fényképezik a virágokat a chilei Atacama-sivatagban - bármennyire is szépek egy távoli ország növényei, sem azokat, sem magvaikat nem tanácsos magunkkal hozni Magyarországra
Fotó: AFP

Nem kockáztatható az élelmiszerbiztonság

Az egyes országokban más-más előírások vonatkoznak a növényekkel, vagy növényi termékekkel való utazásra. Nyaralás előtt célszerű tájékozódni a választott régió növényegészségügyi kockázatairól is. 

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek élelmiszer-biztonságunkra, gazdaságunkra és környezetünkre, míg az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel

– zárul a közlemény.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről